Hoppa till innehåll

Krisberedskapsveckan - Värme

Plötsligt blir det ett längre elavbrott i ditt hem. Hur håller du värmen? Hur får du tag på vatten? Och lagar mat? Här kommer lite tips och råd på hur du kan förbereda dig vid ett längre el- och värmeavbrott!

Energi och värme

Det moderna samhället är starkt beroende av en fungerande energiförsörjning. Störningar och avbrott i försörjningen av el, drivmedel, gas eller värme kan leda till allvarliga konsekvenser för såväl den enskilde som för viktiga funktioner i samhället.

Täta golv, dörrar och fönster

Att vistas i en bostad utan värme är en stor påfrestning men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare. Det som blir kallt först är golven. Lägg på extra mattor eller filtar. Täta fönster- och dörrspringor med tejp, filtar eller plast för att spara på värmen.

Ta fram vinterkläderna

Tänk som du skulle göra inför en kall vinterdag. Använd liggunderlag, skidkläder, mössa och vantar. Klä dig lager på lager, då blir det luft mellan plaggen som värms upp av kroppen. Ullplagg ger bra värme och ska vara närmast kroppen.

Alternativ värme

Om du har en fungerande kakelugn, öppen spis eller kamin är de till stor hjälp. En annan bra värmekälla är fotogen- eller gasolkamin. Var noga med att det inte ryker in och vädra ibland. Använd ALDRIG kamin eller levande ljus när du sover. Stearin- och värmeljus ger både värme och ljus men se upp med brandfaran. Använd ljusstakar eller ställ ljusen i ett fat med vatten. Ställ alltid värmeljus glest! Glöm inte att ha extra tändstickor eller braständare. Det är lättare att hålla värmen om man är flera är i samma rum. Bygg en koja att sova i. Ta på varma tröjor, filtar, mössa och kryp ner i varsin sovsäck.

Undvik frysta vattenledningar

Vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar. Det kan leda till stora vattenskador. För att förebygga att vattnet fryser bör du se till att rören är ordentligt isolerade och vindskyddade. Om du misstänker att en ispropp har bildats i dina rör, försök absolut inte att tina den med öppen låga. Det är mycket brandfarligt. Stäng i stället av vattnet och kontakta en VVS-firma och ditt försäkringsbolag.

Tänk på säkerheten!

Så fort vardagen inte fungerar som vanligt är det lätt att falla ur sina säkerhetsvanor. Här är några säkerhetstips vid strömavbrott:
• Öppna fönstren och vädra ibland. Om du eldar går det åt mycket syre.
• Använd inte kamin eller levande ljus när du sover.
• Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus.
• Placera levande ljus långt bort från brännbara material, till exempel gardiner.
• Ställ värmeljus glest i en ljusstake som inte kan börja brinna.
• Placera och använd stormkök eller campingkök långt bort från skåp och köksfläkt.

Publicerad:
22 september, 2021