Hoppa till innehåll

Krisberedskapsveckan - Livsmedel

Hur hade du klarat dig utan att handla på en vecka? Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Därför kan det vara bra att ha ett lager med mat och vatten redan innan krisen kommer.

Dricksvatten är viktigast

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Beräkna minst tre till fem liter per person och dygn och förvara vattnet mörkt i plastdunkar som är avsedda för dricksvatten. Vid långvariga strömavbrott eller vattenbrist behöver du ha rena, tomma vattendunkar för att kunna hämta mer vatten på kommunens informations- och trygghetspunkter eller annan anvisad plats.

En mindre platskrävande lösning är att frysa dricksvatten i plastflaskor. De fungerar då både som reservdricksvatten och som kylklamp om elen försvinner. Kom ihåg att inte fylla flaskorna helt, då kan de spricka när de fryser. Genom att använda våtservetter för personlig hygien och handsprit så minskar du också vattenförbrukningen.

Om du måste koka vattnet

Koka alltid vattnet om du misstänker att det kan innehålla mikroorganismer som du kan bli sjuk av. Koka så att det bubblar ordentligt. Ett uppkok räcker.

Hur kan jag förbereda mig?

Passa på att handla lite extra av det du ändå brukar äta så har du ett lager hemma som inte blir för gammalt. Då löser du både vardag och kris om du saknar utrymme för särskild krislåda.
Välj matvaror som

Exempel på det är konserver, oljor, pasta, gryn och hårt bröd. Tänk även på att ha lite extra hemma av mjöl, torrjäst, linser, kryddor, salt, socker, buljongtärningar, tomatpuré och kakao. Torrvaror och konserver håller länge, ibland upp till några år men ta för vana att använda och uppdatera varorna då och då. Använd gärna den årliga Krisberedskapsveckan för detta.

Glöm inte, även om bäst före-datum har passerat så kan de fortfarande förbrukas, så länge förpackningen är oskadd. Titta, lukta och smaka som med all övrig mat.

Anpassa utifrån behov

Anpassa ditt matförråd utifrån dig och din familjs behov, vad ni tycker om att äta och hur varierat det måste vara. Glöm inte eventuell specialkost och allergier, mat för småbarn och mat till dina husdjur.

Tänk på att maten ska vara lättlagad och att den kan behövas tillagas med hjälp av alternativa tillagningsmetoder exempelvis på ett friluftskök om elen inte fungerar.

En kort film från MSB om smarta tips kring livsmedel under hemberedskap

Publicerad:
22 september, 2021