Hoppa till innehåll

Våra viktigaste framgångsfaktorer!

Vi träffar arbetsterapeuten Matilda Glimskog och fysioterapeuten Mikaela Darfelt, som berättar om sitt arbete på Sankt Knut vård- och omsorgsboende i Falsterbo.

imageh696.png

Vilka faktorer är viktiga i ert arbete?

-Vi kallar dem framgångsfaktorer. En av faktorerna är att vi ständigt vill utvecklas och lära oss vad det är som för oss, och våra patienter framåt, menar Mikaela och Matilda. Vi har en skyldighet i våra jobb att alltid vara uppdaterade med senaste forskningen inom vårt område, och även veta vilka kliniska riktlinjer vi behöver följa. En annan faktor är att tänka utanför den berömda boxen, våga testa nya saker. Vi har väldigt bra och stöttande chefer och vet att de är engagerade. Det gör att man vågar ta ut svängarna för att kunna testa nya saker.

-Det kan vara att man har en patient som får en att tänka: Okej, nu blir det nog inte bättre än så här. Men istället är det kanske möjligt att tänka en runda till, och fundera på om det är det något vi kan göra annorlunda, säger Mikaela. Är det något vi inte har testat som skulle kunna motivera patienten?

-Att hitta motivation och engagemang hos patienten är en av våra viktigaste uppgifter, menar Matilda. Man vet ju med sig själv att det är mycket roligare att prova nya saker om man finner det meningsfullt, jämfört med att någon annan vill att du ska göra det.

-En av våra patienter fick afasi efter en stroke, och kunde varken prata eller gå. Vi testade olika saker för att kunna kommunicera och få igång träningen, men det var svårt. Då provade vi något nytt. Vi satte oss och klippte ut och klistrade upp de vanligaste orden man använder tillsammans med bilder, som ett bildstöd. Patienten fick se bilderna och började efter ett tag säga de ord som vi visade. Sedan kom talet igång, det var en stor lyckokänsla för oss, och ännu större för patienten. När det gällde att träna sig på att gå och kunna använda trappor, kände vi att det var viktigt att patienten fick göra detta i hemmet i stället för på korttidsboendet. Det är också ett sätt att motivera patienten att vilja bli frisk och kunna komma hem. Har man varit borta länge kan det kännas som ett avlägset mål, man börjar vänja sig vid det nya boendet.

Närvaro är också en viktig faktor för oss. Även om vi har kontor i Höllviken spenderar vi mycket tid här på Sankt Knut. Vi är på avdelningarna varje dag för att samtala med personal och boende. -Det är ju så vi bygger upp ett teamarbete. Vi får en samhörighet och blir igenkända, vilket gör att kommunikationen blir så mycket bättre. -Att ha roligt på jobbet är viktigt och det har vi, säger Matilda.

Hur har pandemin påverkat ert jobb?

-Självklart har munskydd och visir varit en barriär mellan oss och patienten. Det har varit svårt att se och höra varandra. Avsaknaden av närhet gjorde det också svårare för oss att kunna lugna våra patienter.

-Men nu känns det bättre, menar Mikaela. Aktiviteter har börjat komma igång, det märks tydligt hur viktigt det är, besöken har ökat och allt är mer öppet.

Vad tycker ni om Sankt Knut vård- och omsorgsboende?

-Jag tycker det är väldigt roligt att komma hit och arbeta utifrån mitt perspektiv som arbetsterapeut, säger Matilda.

-Jag trivs också jättebra. Ett av mina mål när jag tackade jag till den här tjänsten är att nästa gång det skrivs om Sankt Knut ska det handla om den utmärkta rehabilitering och fina vård som faktiskt alla får här, säger Mikaela med ett leende.

Publicerad:
24 augusti, 2021