Hoppa till innehåll

Seniorkontakter-ett medmänskligt stöd

Undersökningar har visat att var tredje person över 85 år i Sverige känner sig ensam, och det påverkar även den fysiska hälsan. Vi i Vellinge gör nu en satsning genom att anställa 7 personer som Seniorkontakter under en 6-månadersperiod.

Peter Andreasson arbetar som verksamhetschef inom vård- och omsorg i Vellinge kommun.

imagerzrbm.png

Kan du berätta om Seniorkontakterna?

-Tanken är att de ska hjälpa till att förgylla dagen för kommunens äldre medborgare. Detta kan vara genom att träffas och högläsa tidningen, ta en fika eller en promenad och prata om livet. Helt enkelt en social stund, berättar Peter.

Hur ser deras uppdrag ut?

Seniorkontakterna ska arbeta uppsökande och samarbeta med hemtjänst, vård- och omsorgsboenden, myndigheten och våra äldre- och anhöriglotsar. När dessa hjälper till att introducera seniorkontakterna hoppas vi att det ska kännas tryggt för våra äldre. Seniorkontakterna bär namnskyltar och har genomgått olika utbildningar inom vård- och omsorg inför sitt uppdrag.

Seniorkontakterna kommer inte att ersätta några insatser från kommunen utan detta är ett komplement som ska omfatta social samvaro. Man kommer även att berätta om kommunens aktivitetshus och vilka aktiviteter kommunen anordnar. Kanske möts man där, om den äldre önskar detta. -Det är viktigt att anpassa sig till den äldres situation, förmåga och intressen, menar Peter.

Seniorkontakterna kommer att ha telefontid så att allmänheten kan ringa och boka ett möte. Även en närstående kan ringa och tala om att en person är ensam, och lämna kontaktuppgifter. Kontakten kanske börjar med ett telefonsamtal och sedan utvecklas, beroende på personens önskemål.

-Det här känns hoppfullt och väldigt spännande, avslutar Peter. Vi har samlat ett härligt gäng med trygga, lyhörda personer som ser fram mot att möta våra äldre kommuninvånare i sina nya uppdrag.

Från den 19 juli kan du kontakta Seniorkontakterna, ring Vellinge Direkt 040-42 50 00 eller mejla till: vellinge.kommun@vellinge.se

Publicerad:
7 juli, 2021