Hoppa till innehåll

Vi tar oss tid att lyssna!

Madelene Asp och Emily Christensen är Vellinges nya äldre- och anhöriglotsar. De har båda nära till skratt och känner stor ömhet för sina medmänniskor.

-Vår uppgift är att hjälpa de äldre i kommunen, säger Madelene. Det kan handla om att kolla upp praktiska saker, kanske har man frågor om kommunens äldreomsorg och service.

En viktig del av vårt arbete är att hjälpa personer som besväras av ofrivillig ensamhet. Det finns så många trevliga aktiviteter i vår kommun, och vi hjälper till att introducera dessa för dem som önskar. Vi har tre aktivitetshus, Almgården i Vellinge, Bäckagården i Skanör och Postgården i Höllviken. Här händer mycket spännande när de öppnar igen, men även nu under pandemin är det olika aktiviteter på gång, utomhus. Vi visar också vilka olika pensionärsföreningar som man kan gå med i.

-Det gäller att fånga upp de personer som behöver nya kontakter och aktiviteter, och det ska vi göra genom uppsökande verksamhet, berättar Emily. Vi kommer att kunna ge stöd- och motivationssamtal för att den enskilde ska våga öppna upp sig för nya kontakter.

Sedan är det viktigt att förmedla all service som finns i kommunen. Det kan gälla hemtjänst, anhörigstöd och kontakter med hälso- och sjukvård.

-Vi tar oss tid att lyssna, säger Madelene. Att ge lite av sig själv kan göra stor skillnad. Ett bra samtal kan man leva länge på, och den känslan är ömsesidig. Vi lär oss mycket av att lyssna på de äldre.

Vill du veta mer? Ring Vellinge direkt 040-42 50 00 eller gå in på Vellinge.se

imagebg3ct.png

Gun-Britt Sandell trivs fint med våra nya äldre- och anhöriglotsar Emily och Madelene.

Publicerad:
16 juni, 2021