Hoppa till innehåll

Vad är en god man?

Reine Eriksson har i många år haft uppdraget som god man i Vellinge men har nu övergått till att arbeta som mentor för nya gode män i kommunen. Anne Marbrandt är sedan två år tillbaka överförmyndare på myndigheten i Vellinge kommun.

Vad är en god man?

Det är en person som utses av allmän domstol att hjälpa en så kallad huvudman att hantera sin vardagsekonomi, berättar Reine. Men även att se till att huvudmannen har det så bra som möjligt. Att inte bara tänka utifrån siffror, utan även med hjärtat.

Vilka egenskaper är viktiga för uppdraget?

-Man måste vara lyhörd och kunna kommunicera med huvudmannen om praktiskt taget allt, och på ett respektfullt sätt, menar Reine.

-Att ha en stark moralisk kompass är också viktigt, betonar Anne.

Vad fick dig att bli överförmyndare, Anne?

-För mig som har en bakgrund både som jurist och med att arbeta med ideella organisationer var steget inte långt till att ta ansvar för att stödja personer i samhället som behöver hjälp.

Vad är visionerna framöver för myndigheten?

Tidigare har vi saknat rätt utbildningar, och det har vi fått kritik för. Just nu sjösätter vi ett mentorprogram för nya gode män i kommunen, och dessutom ska alla gå en grundutbildning.

-Att Reine nu åtar sig uppdraget som mentor är otroligt uppskattat, säger Anne. Med sin långa erfarenhet och sina sunda värderingar är han en stor tillgång för oss. Det är viktigt att en god man känner sig rätt utbildad och uppskattad. -Vår vision är att ha Sveriges bästa godmanskår, avslutar Anne.

Är du intresserad av att bli god man? Gå in på Vellinge.se och gör en intresseanmälan.

image3x23l.png

Reine arbetar som mentor för gode män och Anne är överförmyndare i Vellinge.

Publicerad:
17 juni, 2021