Hoppa till innehåll

Mitt arbete är spännande

Socialpsykiatrin i Vellinge kommun handlar främst om tre olika verksamheter berättar Viveka Andersson, enhetschef på denna avdelning inom Vård och Omsorg.

Kan du berätta om de olika verksamheterna?

-Vi har Lillgården som är ett stödboende för människor med psykisk funktionsnedsättning. Så finns också aktivitetshuset Kornet som har öppen verksamhet för alla i kommunen som är över 18 år och lider av psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom. Här finns rum där man kan sy, snickra och måla, och fina sällskapsutrymmen. För dem som bor i egen bostad finns boendestöd, där man får hjälp och stöd i sitt dagliga liv.

Hur ser en arbetsdag ut hos dig?

-Ingen dag är såklart den andra lik, men jag börjar alltid dagen med en avstämning i alla mina verksamheter där jag hör hur dagen och kvällen innan avlöpt, säger Viveka.

Sedan fortsätter jag till min arbetsplats på Perstorpsgatan där även Kornets öppna verksamhet ligger, så då kikar jag in där och stämmer av med dem. Härefter börjar mina andra arbetsuppgifter, administration, möten, planering mm.

På Kornet har de normalt sett ett gediget schema med olika aktiviteter, men nu under pandemin är allt annorlunda, konstaterar Viveka. Vi har inga gemensamma bussresor, vi håller avstånd till varandra och försöker göra så mycket som möjligt utomhus.

-Dagen avslutas med att jag kontaktar de som har boendestöd och kollar av hur dagen varit. Vi har 16 lägenheter, och de som bor här idag är mellan 22 - 55 år gamla.

På min arbetsplats är vi totalt sex personer. Det är jag som är enhetschef, tre boendestödjare och två arbetskonsulenter för Arbete med Stöd. Vi är ett bra gäng, säger Viveka.

-Jag började arbeta i Vellinge kommun 2005, och har både arbetat i verksamheten och som samordnare innan jag blev chef, så jag har byggt upp många relationer.

Vad har varit tuffast i ditt arbete?

-Det var nog när jag tog över rollen som enhetschef. Det var en period med stora förändringar i verksamheten. Jag kände mig inte riktigt trygg i rollen och skulle leda gruppen i förändringsprocessen, det var stundtals tufft. Jag har fått träna mig på ledarskap, och när vi väl kom igenom hela processen fungerade det fint med väldigt bra arbetsgrupper, vilket kändes skönt. Det hela har stärkt mig som person säger Viveka.

Och det bästa med jobbet?

-Mötet med människor är det bästa med mitt arbete. Att få möjlighet att följa dem i deras liv och se hur de utvecklas till att bli mer självständiga, för att sedan klara sig på egen hand. Det är fint!

-Att få vara med och bygga upp socialpsykiatrin i Vellinge var också en väldigt intressant och spännande period i mitt yrkesliv. Vi skulle hitta nya arbetssätt att möta svåra problem som självdestruktivt beteende, ätstörningar och missbruk, allt i kombination med psykisk problematik. Det var mycket nytt att förhålla sig till, och otroligt lärorikt.

Hur ser du på Vellinge som kommun?

Jag tycker Vellinge är en bra kommun. Även om alla kommuner behöver effektivisera, och socialpsykiatrin kanske inte alltid har högsta prioritet, upplever jag att Vellinge länge kunnat ge en guldkant, att man kan erbjuda mer här än i många andra kommuner, avslutar Viveka.

image4zd4.png

Namn: Viveka Andersson

Yrke: Enhetschef Socialpsykiatri inom Vård och Omsorg, Vellinge kommun.

Hur har pandemin påverkat ditt liv?

-På fritiden genom att jag träffar färre människor. Det är ju inte så roligt, men man får försöka hålla kontakten genom telefon och datorn så gott det går. Men jag har också upplevt att jag fått ett större lugn av att inte vara så uppbokad på helgerna. Då är det hunden och familjen som gäller.

Största humörhöjaren: Min familj så klart, men även sol och värme gör mig glad. Och nu längtar man efter att träffa vänner över en god middag.

Publicerad:
9 mars, 2021