Hoppa till innehåll

Äldreombud-det här gör vi

Gun-Britt Sandell har en positivt klingande röst, när jag ringer upp henne för att prata om vad det innebär att verka som äldreombud i Vellinge kommun.

Varför började du med arbetet som äldreombud?

- Efter att ha arbetat i över 40 år på Slottsstadens Läkargrupp i Malmö, kände jag att jag ville arbeta mer med volontärarbete när jag gick i pension. Både min man Roland och jag har varit engagerade i föreningslivet i alla år, och har tyckt om att ha en aktiv fritid, berättar Gun-Britt.-Först var jag aktiv inom Lions, där jag också hjälpte äldre människor. Där fick jag en gång ett fint pris som hette Lejontassen för det arbete jag utfört.

Gun-Britt Hellberg -Sundell.JPG

-Efter det började jag alltså som äldreombud i kommunen. Jag tycker om att träffa äldre människor, det finns så mycket klokskap att lyssna på.

Gun-Britt funderar lite, och brister sedan ut i skratt innan hon fortsätter:

- Fast när jag tänker efter, gäller detta även barn, som många gånger har kloka funderingar. Barn och äldre är mest spännande av alla människor!

-Jag har även jobbat ideellt för ungdomar, berättar Gun-Britt vidare. Roland och jag sålde stekt sill på idrottsplatsen i Höllviken under många år, för att samla in pengar till idrotten. Därifrån har man många glada minnen.

-Det är ett trevligt gäng som är äldreombud i kommunen. Förr hade vi ofta träffar hos kommunen, men detta har ju tyvärr avstannat helt under pandemin, säger Gun-Britt.

Vad innebär det att vara ett äldreombud?

-Vi äldreombud hjälper äldre människor i kommunen med olika saker. Det kan vara att kontakta någon myndighet eller vårdcentral. Vi har tystnadsplikt, ska ge opartiska råd och kunna stötta i olika situationer. Att även kunna hjälpa dem som lider av ensamhet är viktigt. Att få dem att besöka en pensionärsförening eller ett aktivitetshus i kommunen kan öppna upp för nya intressen och vänner. Så var det innan pandemin, och vi hoppas det snart är igång igen, menar Gun-Britt.

Vad är hälsa för dig?

-Det är att hålla igång. Min artros gör att jag måste vila mellan varven, annars är det full fart! Att vara ödmjuk inför livet är också viktigt. Min man Roland gick bort för fyra månader sedan, och jag är så tacksam över att jag fick vårda honom i hemmet. På det viset slapp vi skiljas åt på grund av coronan. Jag fick hålla om honom till slutet, det var fint.

Vilka är dina fritidsintressen?

-Innan pandemin spelade jag bridge tre gånger i veckan, berättar Gun-Britt. Golfen har jag tyvärr fått ge upp. Men jag tycker om att pyssla om mitt hus, och att träffa vänner.

Vilken är din största humörhöjare?

Att prata med vänner i telefon. -En läkare som tar sig tiden att ringa tillbaka, jag gläder mig åt det lilla, avslutar Gun-Britt.

Publicerad:
18 februari, 2021