Hoppa till innehåll

Räddningstjänsten i Höllviken- en pigg och aktiv 90-åring

I år är det 90 år sedan som Räddningstjänsten i Höllviken startades av en grupp frivilliga och engagerade invånare.

- På 1930-talet började man att bygga mer härnere och därför blev behovet av en brandkår större. Några frivilliga och engagerade invånare gick samman och bildade Höllvikens räddningstjänst. De ville skydda sitt men också bidra till samhället, säger John Larsson, före detta deltidsbrandman.

För att uppmärksamma jubileet träffar vi både nuvarande deltidsbrandmän och en pensionerad deltidsbrandman på brandstationen i Höllviken. Äldst är John Larsson, 97 år gammal. På coronasäkrat avstånd berättar han om hur det var på Räddningstjänsten när han började arbeta där i 20-årsåldern.

- Redan som 17-18-åring sprang jag ner hit för att hänga och kolla vad som hände, det var så jag blev intresserad av att bli deltidsbrandman. Jag minns särskilt när vi fick vår första brandbil när jag jobbade som brandman. Den var så enastående fin. En öppen bil och när vi åkte ut stod vi på sidorna av den, den påminde om dagens amerikanska brandbilar, berättar John.

Idag arbetar totalt 18 deltidsbrandmän i Höllviken som är en del av räddningstjänsten i Vellinge kommun. Arbetet ser till stora delar annorlunda ut idag än för 90 år sedan.

- Arbetet har professionaliserats mer och vi släcker fler bränder. De tekniska förutsättningarna är bättre idag och man bygger mer brandsäkert, säger Ove Karlsson, styrkeledare i ett av arbetslagen.

Firandet av 90-årsjubileet har blivit uppskjutet med anledning av Coronapandemin.

- När pandemin är över ska vi fira och återigen bjuda in till Brandkårens dag. Det längtar vi efter, berättar Magnus Swane, platschef på station Höllviken.

Publicerad:
1 december, 2020