Hoppa till innehåll

Vattenläcka

Vi har en pågående vattenläcka som berör fastigheter i Södra Åkarp, Vattle by,
Västra Ingelstad, Östra Grevie och Arrie.
Fastigheter i dessa orter kommer att vara utan vatten under en period under eftermiddagen. Läs uppdateringar i servicemeddelande på Vellinge.se.

Vattenposter finns vid folkhögskolan, Månstorsps Ängar och Arrie kyrka.

Tekniska problem med trygghetslarm

Just nu har vi tekniska svårigheter att svara på trygghetslarm i Skanör/Falsterbo. Trygghetslarmen går fram till hemtjänst men de kan inte svara på larmet. För att åtgärda detta kommer personal ringa upp på telefon och om vi inte får tag i berörd person åker personal ut.

Vi arbetar på att lösa problemet.

Fotokonst i världsklass i Falsterbo

Vellinge kommun har tecknat avtal med Claes och Christina Lindquist för att utveckla Falsterbo Strandbad till ett modernt museum och ett unikt besöksmål. Museets utställningar kommer att utgå från deras privata konstsamling som består av cirka 450 originalfotografier där många av världens mest berömda fotografer finns representerade.

- Vi har letat länge i Skåne och Köpenhamnsområdet efter en passande lokal för att kunna visa upp fotografi i världsklass. Huset här nere i Falsterbo är magnifikt och kommer verkligen att visa upp fotografierna från deras bästa sida. Vi ser framför oss ett mindre Louisiana, ett besöksmål som i första hand lockar människor från hela Öresundsregionen, men även turister från hela Sverige och resten av världen. I kombination med den unika natur som finns här kan det bli ett välkänt besöksmål, säger Claes Lindquist som står bakom satsningen.

Museet har för närvarande arbetsnamnet Falsterbo Photo Art Museum och planerar att öppna under våren. Familjens privata fotosamling kommer att utgöra basen och denna kompletteras med särskilda separata utställningar både med svenska och utländska fotografer, och även speciella tema-utställningar, där fotografi kombineras med till exempel mode och film. Tanken är att utveckla samarbeten med till exempel konstskolor och universitet, samt även turistbyråer och hotell i Öresundsregionen. Dessutom planerar man, förutom att öppna en mindre museishop, även att erbjuda särskilda arrangemang och intressanta seminarier med gästföreläsare.

- Vi kommer att visa upp originalfotografier av några av världens mest berömda fotografer som Robert Mapplethorpe, Irving Penn och Richard Avedon, men även nya intressanta världsfotografer. Fotografier som dessa har tidigare ställts ut på Louisiana utanför Köpenhamn, Guggenheim Museum och Metropolitan i New York, The J Paul Getty Museum i Los Angeles och Victoria and Albert Museum i London, för att nämna några, säger Christina Lindquist.

- Det är glädjande att vi idag kan skriva under ett avtal med erfarna företagare som vågar satsa även i dessa osäkra tider. Claes och Christina Lindquist har en fantastisk samling. Nu kommer dessa bilder till sin rätt och vi får samtidigt en satsning som ligger helt i linje med ambitionen att göra Falsterbo Strandbad till en stark destination som lockar turister men också skapar flera arbetstillfällen, säger Carina Wutzler (m), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.

I anslutning till Falsterbo Photo Art Museum kommer det välrenommerade krögarparet Peter och Frida Ringström, tillsammans med Monica Lusth och Pär Ringström att öppna en restaurang och bistro. Mat och dryck kommer ha rötterna i Norden med inspiration från Frankrike och influenser från det asiatiska köket. Frida Ringström har bland annat arbetat som restaurangchef på Sture i Malmö och fick 2018 utmärkelsen ”Årets sommelier”. Peter Ringström driver sedan några år tillbaka Luftkastellet tillsammans med Monica Lusth.

- Möjligheten att vara med och förena högklassig mat med unika fotografier i magisk miljö vill vi inte missa. Ett besök hos oss ska stå för upplevelse och kvalitet med utställningen som dragplåster, säger Monica Lusth.

Falsterbo Photo Art Museum

Foto:Christer Hansson. Från utställningen på Abecita Konstmuseum 2018

Publicerad:
17 december, 2020