Hoppa till innehåll

Fem enkla tips på hur du kan spara vatten

Vatten är en av våra viktigaste resurser och något vi behöver tillgång till dagligen. Men det är viktigt att vattenanvändningen effektiviseras så att den onödiga vattenförbrukningen minskar.

Att spara på vatten betyder inte att du behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan hjälpas åt och tillsammans spara många liter vatten genom att göra smarta val. För att hjälpa dig på traven har vi därför samlat fem enkla tips hur du kan agera vattensmart. Många bäckar små…

1. Skölj inte disken innan du sätter in den
Diskmaskinen är väldigt bra på att diska energi- och vattensnålt. Du behöver alltså inte skölja disken innan du sätter in den, men skrapa av eventuella matrester. Och sträva alltid efter att fylla maskinen, då blir det mest energieffektivt!

2. Laga droppande kranar och läckande ledningar
En kran som droppar kan förbruka så mycket som 40 000 liter vatten på ett år! I en toalett som står och rinner kan det gå åt så mycket som 300 000 liter vatten på ett år, vilket motsvarar ungefär 2 700 badkar fyllda med vatten. Laga därför droppande kranar, rinnande toaletter och läckande ledningar så fort som möjligt.

3. Låt inte kranen stå och rinna
Du slipper låta vattnet rinna tills det är kallt om du istället fyller en kanna med vatten och ställer den i kylskåpet. Visste du förresten att du kan spara upp till sex liter vatten per minut om du stänger av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig?

4. Tvätta bilen på en biltvätt – istället för hemma
Det förorenade vattnet åker direkt ut i havet om du tvättar bilen hemma på gatan. Tvätta därför din bil i en biltvätt som återanvänder vattnet istället. För att rena det smutsiga vattnet ska biltvätten också ha oljeavskiljare eller reningsverk. Ett extra plus är om biltvätten är miljömärkt.

5. Vattna smart och samla in ditt regnvatten
En vattenslang kan förbruka upp till 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan även ställa en tunna under takrännan om du bor i hus. Det uppsamlade gratis-vattnet kan du sedan använda för att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat.

P.S. Genom att täcka jorden med bark, hö eller annat växtmaterial kan du dessutom minska avdunstningen och spara vatten. Värmen mitt på dagen får vattnet att avdunsta innan det ens hunnit tränga ner i jorden. Därför är det mycket bättre att vattna tidigt på morgonen eller på kvällen istället.

För fler tips om hur du kan hushålla med vattnet och leva mer hållbart, besök Energi- och klimatrådgivarna i Skåne eller kontakta din kommunala klimat- och energirådgivare.

Illustration-Kranvatten.png

Publicerad:
3 augusti, 2020