Hoppa till innehåll

Vellinge är en av Sveriges bästa kommuner att bo i

Vellinge klättrar i årets kommunrankning. I en jämförelse mellan Sveriges 290 kommuner hamnade Vellinge kommun på sjunde plats, vilket är en förbättring med elva placeringar från förra årets undersökning.

Det är femtonde året i rad som nyhetsmagasinet Fokus presenterar kommun-rankningen Bäst att leva. Resultaten grundar sig på över 200 faktorer i tio huvudkategorier som inkluderar demokrati och jämställdhet, utbildning, kultur och miljö. Första plats går till Lomma följt av Täby som tvåa och Mölndal som trea.

Antalet totala mätpunkter har mer än fördubblats sedan förra året och nytt för i år är bland annat utvecklingen av de sociala faktorer som mäter kommuninvånarnas hälsa. Man har även tittat extra noggrant på tryggheten och resultat av investeringar i utbildning.

Vellinge kommun utmärker sig särskilt inom arbetsmarknad och inkomster, sociala förhållanden och hälsa samt utbildning*. Vellinge och Lomma är de enda skånska kommunerna som finns med bland de tio mest attraktiva kommunerna i Sverige.

- Det är glädjande att Vellinge hamnar i det absoluta toppskiktet i rankingen. Vi arbetar brett och långsiktigt med att skapa attraktiva livsmiljöer i hela kommunen. Vellinge ska inte bara vara en kommun där man bor utan en kommun där man känner att man har ett bra liv, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

* Vellinge kommuns placering inom de tio huvudkategorierna. Arbetsmarknad: #5, Bostäder: #252, Demografisk utveckling: #31, Demokrati och jämställdhet: #50, Kommunal ekonomi: #27, Trygghet: #45, Kultur och fritid: #109, Miljö: #33, Sociala förhållanden och hälsa: #5, Utbildning: #12

Publicerad:
15 juni, 2020