Hoppa till innehåll

Vellinges äldre ska stöttas i användandet av digitala verktyg

I vår bjuder Vellinge kommun in äldre invånare till workshops i grundläggande IT-kunskaper. Satsningen har fått namnet MER DIGITAL och syftar till att minska det digitala utanförskapet hos äldre.

En utredning från Internetstiftelsen visar att ca 1 000 000 medborgare riskerar att hamna i digitalt utanförskap och en stor del av dessa är äldre som inte har samma trygghet och vana att använda digitala verktyg.

Vellinges satsning MER DIGITAL som är ett koncept skapat av Telia, ska motivera till digital glädje och sänka tröskeln för användning av nya digitala verktyg och lösningar. De äldre invånare som inte är vana vid att använda digitala verktyg och tjänster bjuds in till workshops där de kan få lära sig grundläggande IT-kunskaper såsom hur man söker efter information på internet, hur man använder e-post och hur det fungerar med sociala medier.

– I takt med att Vellinge kommun ställer om och blir mer digitala, har vi även ett ansvar att säkerställa att alla kommunens invånare kan använda våra tjänster. Vi vet att just inom gruppen äldre, finns det ett utbildningsbehov inom IT och digitala kanaler. Min förhoppning är att deltagarna ska känna sig mer trygga i hanteringen av dessa, säger Susanne Petersson, kommunens IT chef.

MER DIGITAL är ett samarbete med både skolor och företag i kommunen och i vår kommer åtta workshops att hållas där 17 handledare och 34 elever hjälper deltagarna. På varje workshop finns det plats för ca 100 deltagare, de kommer att sitta i mindre grupper och få använda sig av redan tillhandahållet material.

– Projektet innebär spännande möten mellan olika grupper som säkerligen kommer medföra ytterligare värde utöver själva kunskapsspridningen. Vem vet, kanske stiftas helt nya bekantskaper som kan öppna nya dörrar för samtliga deltagare, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Datum för workshops:

Höllviken: 10, 11 och 12 mars 2020

Vellinge: 17, 18, 19, 24 och 25 mars 2020

Tid: 15.00-18.00

Inbjudan till workshop kommer hem i brevlådan.

Publicerad:
13 januari, 2020