Hoppa till innehåll

Vellinge på andra plats i Ekomatsligan

I vanlig ordning hamnar Vellinge kommun i toppskiktet i Ekomatsligan, som rankar landets kommuner efter andelen ekologiska matinköp. När 2018 års inköp sammanställs hamnar Vellinge kommun på andra plats efter Lund.

ekomatsligan collage.JPG
Några av kommunens skolkockar tog emot diplomet i Stockholm under onsdagen.

78 procent av den mat som köptes in av Vellinge kommuns skolkök förra året var ekologisk, vilket var näst högst i Sverige. Enbart Lunds kommun hade en högre siffra, 82 procent.

Vellinge har kommit på första plats de senaste fyra åren men Mikael Andersson, köksmästare på Stora Hammars skola, ser inte allvarligt på att man i år blev slagen av kommunen några mil norrut, som för övrigt också brukar ligga i toppskiktet.

– Våra placeringar över tid visar att vi satsar långsiktigt på ekologisk mat, och det är det som är det viktiga. Vi har höga ambitioner men exakt vilken procentsiffra vi hamnar på kan förändras från år till år, säger han.

Både Vellinge och Lunds kommuner belönades dessutom med utmärkelsen Ekologisk spjutspets 2019 för sina långsiktiga satsningar på ekologisk mat.

Publicerad:
22 maj, 2019
Senast uppdaterad:
19 juni, 2019