Hoppa till innehåll

Snart får kommunen smarta soptunnor och fler laddstationer

På tisdagens kommunstyrelsesammanträde beslutades om två gröna satsningar i kommunen. Dels antogs en plan för att sätta upp tolv nya laddstationer för el- och laddbilar runtom i kommunen, dels beslutades det om att avsätta pengar för att köpa in tio solcellsdrivna avfallskärl.

Intresset för el- och laddbilar har ökat stort de senaste åren. Mellan 2006-2015 har antalet laddbara bilar ökat med drygt 90 procent per år i Sverige. Enligt prognosen kommer det finnas 500 laddbara bilar i Vellinge 2020. Detta ställer såklart krav på en utbyggd laddinfrastruktur.

- Det är kul att antalet laddbara bilar ökar både i Sverige och i Vellinge kommun och att folk använder de publika laddpunkter som finns. Fram till 2021 kommer vi successivt att anlägga tolv nya laddstationer runtom i kommunen, säger Aida Zubic Prag, energi- och klimatstrateg på Vellinge kommun.

På kartan nedan kan du se de planerade placeringarna för de nya laddstationerna.

Smarta soptunnor

Till sommaren planerar kommunen också att placera ut ”smarta” avfallskärl som med hjälp av solcellsenergi komprimerar avfallet inne i kärlet för ökad kapacitet.

- Vi har sett att vi har problem med överfulla sopkärl på sommaren. De avfallskärl som vi nu köper in kommer genom komprimering kunna rymma upp emot fem gånger så mycket skräp som ett vanligt sopkärl. Vi kommer att testa kärlen i Skanörs hamn och vid Kämpingestranden och om resultatet blir positivt kan det bli fler smarta kärl framöver, säger Erik Andersson, markförvaltare på Vellinge kommun.

Planerade laddstationer.jpgKartan visar planerade placeringar för laddstationer fram till år 2021

Publicerad:
4 april, 2019