Hoppa till innehåll

Tångvalla har ett skolbibliotek i världsklass

Tångvallaskolans bibliotek har fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. "Det här är ett kvitto på det fina arbete som läggs ner genom kreativa idéer och samarbete", säger Tångvallaskolans rektor Sara Thenfors Linderoth. 


Tångvallas skolbibliotekarie Ann-Christine Fredriksson tillsammans med rektor Sara Thenfors Linderoth.

Ett skolbibliotek i världsklass ska inte bara inspirera eleverna att läsa böcker. Det ska också ge eleverna verktyg för källkritik, lära dem navigera i informationsflödet och vara en tydlig del av skolans pedagogiska version. Det finns också en rad andra kriterier för utmärkelsen, som delas ut av fackförbundet DIK som organiserar bland annat bibliotekarier.

– Det som gör att Tångvallaskolan har ett skolbibliotek i världsklass är att vi har en bibliotekarie och pedagoger i världsklass. De samarbetar för att eleverna ska få läslust, nyfikenhet och få kunskap för att söka information, säger rektorn Sara Thenfors Linderoth.

Biblioteket på Tångvalla ligger i mitten av skolan och fungerar som skolans hjärta. Skolbibliotekarien Ann-Christine Fredriksson ordnar bland annat bokattacker, afternoon tea för pedagoger, har bibliotek på fritids, sagoväskor och mycket mer.

– Jag älskar mitt lilla bibliotek men det hade varit en tom lokal utan alla fantastiska elever och personal som alltid vågar och vill satsa på nya idéer, säger hon.

Utbildningsnämndens ordförande Gustav Schyllert (M) understryker att skolbiblioteken har en viktig roll när det gäller att lära ut källkritik och att navigera i informationsflödet.

– Mycket roligt att den långa satsning Vellinge gjort på skolbiblioteken som en viktig del av lärandet uppmärksammas, denna gång på Tångvallaskolan, säger han.

Publicerad:
27 mars, 2019