Hoppa till innehåll

Räddningstjänst och brandskydd

Räddningstjänsten har som uppdrag att rycka ut vid till exempel bränder och trafikolyckor. Med relativt enkla medel kan du också själv brandsäkra ditt hem. Har du en brandsläckare hemma?

Räddningsstationer

I Vellinge kommun är brandmännen deltidsanställda. Det innebär att de har tjänster utanför räddningstjänsten, men att de har avtal med sin arbetsgivare om att de får lämna arbetet vid utryckning i räddningstjänsten.

I Vellinge finns fyra räddningsstationer:

Varje station har en platschef, som ansvarar för verksamheten och personalen. Räddningschefen Magnus Strid utgår från Trelleborg.

Räddningstjänstens uppdrag

Räddningstjänstens uppgift är att rycka ut vid bränder, trafikolyckor, farligt godsutsläpp och andra tillbud i omgivningen. Uppdraget är att skydda människoliv och egendom. Ibland får våra brandmän hjälpa närliggande kommuner när inte deras eget manskap räcker till.

Räddningstjänsten ansvarar också för tillsyn av brandsäkerheten på företag och i offentliga lokaler. Detta sker enligt lag och på bestämda tider.

Detta kan du göra själv

Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare och en brandfilt släcker du en mindre brand i hemmet på egen hand. En brandvarnare ger dig och din familj en chans att vakna i tid och hinna ut innan det är för sent. Omedelbar utrymning kan vara skillnaden mellan liv och död. En brandvarnare kan ge dig den extraminut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden.

Senast uppdaterad:
30 januari 2023 10:46