Krismat
Vid elavbrott finns det risk att mataffärer inte kan hålla öppet eftersom betalsystemen då inte fungerar. Det kan även bli problem med nya varuleveranser till butikerna vid en långvarig kris. Därför är det bra om du alltid ser till att ha ett reservförråd av så kallad krismat hemma.
Se till att lagra din krismat i ett reservförråd eller i en speciell låda. Torra livsmedel och helkonserver är exempel på bra krismat att ha i reservförrådet eftersom de kan lagras länge. Var noga med att gå igenom datummärkningen på krismaten med jämna mellanrum varje år och byt ut så inget står och blir gammalt.
För att tillaga maten kan du se till att ha ett stormkök hemma eller en grill. Tänk dock på att engångsgrillar och kolgrillar inte ska användas inomhus på grund av fara för kolmonoxidförgiftning och brand. Konserver kan även ätas kalla, om du skulle sakna möjlighet att tillaga maten.
Förslag på livsmedel i reservförrådet
Nedan listas mat som räcker för en person i en vecka.
- Kött- och fiskkonserver, 1000 g
- Grönsakskonserver, 2000 g
- Ris eller pasta, 500 g
- Potatismospulver, 500 g
- Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
- Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
- Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
- Smör, margarin, 500 g
- Soppor (pulver/burk), 500 g
- Torrmjölk, 500 g
- Saft eller juice, ca 3 liter färdig
Se ytterligare förslag på krismat på hemsidan för Myndigheten för samhällsberedskap och beredskap
Relaterat innehåll
Krislåda
Vad är bra att ha i en krislåda? Få tips och inspiration.
Informations- och trygghetspunkter
Vid större samhällskriser kan du vända dig till dessa plater i kommunen för råd och stöd.
- Senast uppdaterad:
- 9 september 2024 14:26