Hoppa till innehåll

Gymnasievalet – ditt aktiva val

På den här sidan finns information för dig som ska välja gymnasium, eller som har ett barn som ska välja gymnasium. Här finns bland annat information om viktiga datum och länkar som kan hjälpa den som ska välja.

Om gymnasievalet

Det finns 18 nationella program att välja på. Av dem är 6 högskoleförberedande och 12 yrkesförberedande.

Du som är bosatt i Vellinge kan välja vilken gymnasieutbildning du vill i hela Skåne och västra Blekinge. Du gör din ansökan på länken nedan. Där finns också information om alla utbildningar och gymnasieskolor i området samt när när alla skolor har öppet hus.

Skånegy - skanegy.se

Elev i annan gymnasieskola

På länken nedan kan du läsa om hur det fungerar med busskort och inackorderingstillägg om du skulle välja att gå gymnasiet i en annan kommun än Vellinge.

Elev i annan gymnasieskola - vellinge.se

Stöd från studie- och yrkesvägledarna

För dig som är elev

Studie- och yrkesvägledaren på din grundskola finns tillgänglig på skolan varje vecka, för att vägleda dig i ditt val av gymnasieutbildning.

För dig som är vårdnadshavare

Du kan boka ett digitalt möte med studie- och yrkesvägledaren på ditt barns grundskola via kommunens e-tjänst. Det går också bra att höra av sig via mejl eller telefon för att boka ett fysiskt möte!

Studie- och yrkesvägledare grundskolan - boka digitalt samtal (e-tjänst)

Viktiga datum för gymnasievalet

15 januari – 15 februari Ansökningswebben öppnar den 15 januari. Du loggar in med BankID eller dina inloggningsuppgifter. Gör din ansökan i god tid och glöm inte att göra flera val! Ansökningswebben stänger vid midnatt den 15 februari.

15 april Logga in på ansökningswebben för att se ditt preliminära antagningsbesked. I det preliminära beskedet ser du vilka meritpoäng som krävs för de utbildningar du sökt till. Du får då veta hur du ligger till inför den slutliga antagningen. Det innebär inte att du är antagen till utbildningen.

25 april – 15 maj Ansökningswebben öppnar för omval. Nu kan du ändra i din ansökan eller göra en helt ny ansökan. Om du lägger till val under omvalet värderas de på samma sätt som de ansökningar som skickades in under ansökningsperioden.

20 maj Du som sökt till anpassad gymnasieskola får veta vilken skola och vilket program du blivit förhandsantagen till. Du behöver gå klart anpassad grundskola för att ha kvar platsen.

1 juli Du kan logga in på ansökningswebben och se ditt slutliga antagningsbesked. Nu får du veta vilket program du är antagen till. Om du inte är antagen till ditt förstahandsval får du veta vilken reservplats du har. Kom ihåg att svara på ditt antagningsbesked senast den 23 juli!

7 augusti - 15 september Reservantagningen presenteras på ansökningswebben. Efter det gör gymnasieantagningen löpande antagning till lediga platser till och med den 15 september. Därefter tar gymnasieskolorna över reservantagningen. Du måste svara på ditt nya antagningsbesked omgående för att behålla din plats.

Senast uppdaterad:
2 februari 2024 10:28