Hoppa till innehåll

Mat i grundskolan

Skolmåltiden är en del av utbildningen. Hållbara matvanor påverkar både prestation, hälsa och inlärning. På den här sidan kan du läsa om hur Vellinge kommun arbetar med kost i grundskolan.

Självservice

Varje dag serveras ett mål lagad mat i grundskolan. Alla kommunala grundskolor har egna kök och maten lagas från grunden så långt det är möjligt.

Måltiderna ska vara nyttiga och kompletta och följa de nationella riktlinjer som finns för näringsinnehåll. Du kan läsa mer om vad det innebär i Vellinge kommuns kostpolicy, under ”relaterade dokument”.

Vellinge kommuns kök använder verktyget Skolmatsverige för att säkerställa att man serverar mat med rätt näringsinnehåll.

Matsedel

Matsedeln för de kommunala skolorna finns i lärplattformen Vklass men även på respektive skolas sida på vellinge.se:

Grundskolor i Vellinge kommun

Allergi och specialkost

Behöver ditt barn specialkost på grund av allergi, eller av religiösa eller etiska skäl? Då ska du anmäla det via vår e-tjänst. Läkarintyg krävs för allergier för att skolan ska kunna erbjuda ditt barn säker mat.

Vellinge kommun strävar efter att specialkosten ska vara så lik dagens ordinarie varmrätt som möjligt, men ännu viktigare är att servera ett säkert och näringsrikt alternativ.

Allergi och specialkost - anmälan (e-tjänst)

Möjlighet att påverka

Som elev eller förälder på någon av kommunens skolor är du alltid välkommen med frågor eller synpunkter kring den mat som serveras.

På de kommunala skolorna finns matråd där elever, lärare och kockar samarbetar för att utveckla skolmåltiderna. På skolornas verksamhetsråd finns det möjlighet för vårdnadshavare att lyfta frågor kring skolmaten.

Lärande måltider

Måltidspedagogik handlar framför allt om att kockar och pedagoger tillsammans arbetar med mat och måltider som en del av den pedagogiska verksamheten, både teoretiskt och praktiskt. Många av Vellinges skolkockar är utbildade inom måltidspedagogik.

I Vellinges skolor får eleverna ibland vara med i köket. Det har flera pedagogiska värden, till exempel att eleverna vågar testa och smaka mer och att de får en ökad förståelse för hur mat framställs och varför det är viktigt att minimera matsvinnet. Det finns även ett par skolor som använder skolköket som en tillgång i arbetet med elever med särskilda behov.

Hållbara skolmåltider

Vellinges förskolor och skolor strävar efter att minimera den påverkan maten som har på miljön. Det handlar bland annat om att minska matsvinnet och att vara miljömedveten när man köper in råvaror.

Alla kommunala skol- och förskolekök i Vellinge kommun är KRAV-certifierade enligt minst steg 2, vilket innebär att minst 50 procent av maten som köps in ska vara ekologisk. Under 2018 var andelen ekologisk mat 80 procent. Vellinge kommun har flera gånger vunnit Ekomatsligan, där Sveriges kommuner rankas efter hur hög andel av den inköpta maten som är ekologisk.

Vellinge kommuns förskolor och grundskolor får skolmjölksstöd från EU.

Senast uppdaterad:
21 april 2022 11:55