Om förskolan
I Vellinge kommun finns kommunala förskolor och fristående förskolor för de yngsta barnen. Det är en frivillig verksamhetsform. Den är till för barn från att de fyller ett och fram till och med augusti månad det år då de fyller sex.
Förskola
Från den 1 juli 2023 ska alla kommuner arbeta för att fler barn ska gå i förskolan. Det innebär att alla barn över tre år som inte har en förskoleplats får ett placeringserbjudande.
I förskolan arbetar förskollärare och barnskötare. Utbildade förskollärare ansvarar för undervisningen. Antalet barn i gruppen anpassas efter barnens ålder, lokalens storlek, barnens vistelsetid och behov samt efterfrågan av platser. Det är vanligt att avdelningar samarbetar kring öppning, stängning och lov.
Här utvecklas barnen genom att leka, utforska och samtala med både vuxna och andra barn. Förskolan styrs av Skollagen och läroplan för förskolan, Lpfö 18.
Förskolorna i Vellinge kommun ska ha öppet kl 6.30-18.00 vid behov.
Om vårdnadshavare behöver lämna barnet/barnen lite tidigare eller lite senare under en period, kan man kontakta skolledningen för att se om det går att lösa.
Allmän förskola
Från hösten då ditt barn fyller 3 år har det rätt till allmän förskola som är avgiftsfri 15 timmar per vecka (525 timmar per år). Den allmänna förskolan följer samma terminer som skolan med uppehåll för samtliga lov och kompetensutvecklingsdagar.
Den som har behov av att barnen vistas i förskolan även under loven kan betala en avgift för det. I Vellinge kommun har barnen en möjlighet att vara i förskolan 20 timmar per vecka mot en avgift då de får ett syskon, vårdnadshavarna är arbetssökande etc.
När du ansöker om förskoleplats, får du önska vilken verksamhet ditt barn ska gå i. Hur många timmars barnomsorg du har rätt till per vecka beror på barnets ålder och på din sysselsättning som vårdnadshavare – om du arbetar, studerar eller är arbetssökande. Läs mer på länken nedan.
Rätt till förskoleplats - vellinge.se
- Publicerad:
- 13 maj, 2024