Hoppa till innehåll

Lågtrycksavlopp (LTA)

Det finns cirka 500 fastigheter i kommunen som är anslutna till det kommunala avloppet via lågtrycksavlopp (LTA). Här hittar du information om vad kommunen och du som fastighetsägare har för ansvar.

LTA står för ”lågtrycksavlopp” och innebär att ditt avloppsvatten pumpas med en enskild pump via en trycksatt ledning, från din fastighet vidare ut till det allmänna spillvattenledningsnätet. LTA-system används i områden där det är svårt eller kostsamt att bygga ett vanligt självfallssystem.

Kommunens ansvar

Om din fastighet ligger inom det området där kommunen ansvarar för avloppet och har beslutat att LTA-system ska användas bekostar Vellinge kommun LTA-anläggningen och nedgrävningen. Nedgrävning, inkoppling av el samt service och underhåll ska i så fall utföras av kommunens entreprenörer. Ett styrskåp med lokalt larm sätts upp inne i fastigheten. Utgående ledning måste ligga minst 1,2 m under markytan. Pumpstationen inne på fastigheten är kommunens egendom även efter installationen och kommunen står för service och felavhjälpning.

Fastighetsägarens ansvar

Du som fastighetsägare ansvarar för att använda anläggning på rätt sätt, det vill säga att endast spola ner det som kommer från kroppen och toalettpapper i avloppet. Du får inte spola ner något som kan skada ledningarna, reningsprocessen eller kvaliteten på avloppsslammet. Tänk även på att undvika spola ner fett i köksavloppet då det kan orsaka stopp när det stelnar.

Vid fel och driftstörningar, till exempel om det blir svårare att spola, det rinner undan långsamt eller blir stopp, ska du omgående meddela kommunen detta. Observera att om en störning i pumpen inträffar på grund av att fel saker spolats ner i avloppet eller på annat sätt orsakats av fastighetsägaren, kommer fastighetsägaren att faktureras för uppkomna kostnader som till exempel felsökning, spolbil och reparation (läs mer nedan).

Några saker att tänka på är att brunnslocket kan synas lite ovan marken, och det bör finnas en plan yta runt brunnen för att förhindra vatten från att rinna in. Du måste hålla området runt brunnen fritt från grövre växtlighet och lättillgängligt för service. Pumpstationen måste vara tillgänglig för installation och underhåll så det måste även finnas en farbar väg för underhållsfordon fram till fastigheten.

Det är också viktigt att se till att dagvattenledningar inte är kopplade till LTA-brunnen. Det kan bli översvämning i fastigheten om LTA-brunnen översvämmas av regnvatten. LTA ska bara ta emot spillvatten från hushåll och aldrig dagvatten

Om du har sommarställe med LTA-system och inte kommer använda det på ett tag, är det bra att spola igenom ledningarna genom att fylla brunnen några gånger med vatten motsvarande ett badkar. Det hjälper till att undvika sedimentbildning som kan orsaka stopp.

Debitering för reparation av LTA-pump vid felhantering

Från och med den 1 januari 2025 kommer fastighetsägaren, vid de fall där uppkomna skador beror på felhantering av fastighetsägaren, faktureras för reparationskostnader. I dessa fall kommer felet att dokumenteras med bild och beskrivning.

Vid första reparationstillfället kommer en avgift på 5 000 kronor att debiteras. Om fastighetsägaren därefter fortsätter att vara ansvarig för skador på LTA-pumpen kommer kommunen att debitera 10 000 kronor per reparation.

Se nedan paragrafer ut Lagen om allmänna vattentjänster och Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen.

Lagen om allmänna vattentjänster (LAV), angående skada som orsakas av att fastighetsägaren inte sköter sin anläggning.

47 § Om huvudmannen orsakas en skada på grund av att en fastighetsägare har överskridit sin rätt eller åsidosatt en skyldighet enligt denna lag eller enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen, skall fastighetsägaren återställa den som rubbats eller fullgöra det som eftersatts och ersätta skadan.

Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten-och avloppsanläggningen (ABVA), angående vad fastighetsägare får tillföra avlopp.

9 § Fastighetsägare får inte tillföra avloppet lösningsmedel, avfettningsmedel, färger, olja, bensin eller annan petroleumprodukt, fett i större mängd, läkemedel eller sure, frätande eller giftfria vätskor, ämnen eller föremål som kan orsaka stopp avlagring, vidhäftning, gasbildning eller explosion.

Relaterat innehåll

Kommunalt avlopp

Om ansvar för stopp i avlopp och bestämmelser gällande avfallskvarnar.

Fettavskiljare

Bestämmelser om fettavskiljare och hur du anmäler installation.

Senast uppdaterad:
19 december 2024 16:01