Ansvarsfördelning – vatten och avloppstjänster
Rättigheter och skyldigheter som rör vatten och avlopp regleras i lagtext och bestämmelser, bland annat Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. ABVA, Allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen, reglerar förhållandet mellan dig som VA-kund och VA-huvudmannen, Vellinge kommun. Samtliga fastighetsägare som är anslutna till allmänt VA är skyldiga att följa bestämmelserna.
Med fastighetsägare avses i detta sammanhang ägare av fastighet inom VA-anläggningens verksamhetsområde, vilket är ett fastställt geografiskt område inom vilket VA-tjänster bedrivs. Fastighetsägare jämställs med arrendator och tomträttshavare.
Rättigheter och skyldigheter är knutet till fastigheten och inte fastighetsägaren, man kan därför inte säga upp eller avsluta ett ”VA-abonnemang”. VA-huvudmannen kan således avtala med annan än fastighetsägaren.
Gränsen för ansvarsfördelningen mellan huvudman och fastighetsägare går vid förbindelsepunkten, alltså där fastighetens ledningar kopplar på ledningar till den allmänna anläggningen.
Figur 1. Illustration av förbindelsepunkten läge vid normalfastighet.
I den allmänna VA-anläggningen ingår:
Vattenverk, avloppsreningsverk, ledningsnät, servisledningar fram till förbindelsepunkt, reservoarer, pumpstationer, samt övriga installationer som krävs för ett fungerande VA-system.
I fastighetsägarens VA-installation ingår:
De ledningar som dragits inom fastigheten från förbindelsepunkten samt anordningar och installationer som anslutits till sådana ledningar.
Användning av allmänna VA-anläggningen
För fastighetsägare innebär ABVA:s bestämmelser flera praktiska konsekvenser:
Dricksvatten
Tillgång till dricksvatten: Fastighetsägare får tillgång till dricksvatten av hushållskvalitet, men måste vara medvetna om att huvudmannen inte garanterar ett visst tryck eller en viss mängd vatten per tidsenhet.
Begränsningar och avbrott: Huvudmannen har rätt att begränsa eller avbryta vattenleveransen för att förebygga skador eller för att utföra reparationer och kontroller.
Vattenmätning: Vattenmätare tillhandahålls av huvudmannen och förblir dennes egendom.
Användning för värmeutvinning: Vatten från den allmänna dricksvattenanläggningen får endast användas för värmeutvinning och kylanläggning om huvudmannen skriftligen medger detta.
Reducerad vattenförbrukning vid brist: Vid begränsad vattentillgång är fastighetsägare skyldiga att reducera sin vattenförbrukning enligt huvudmannens anvisningar.
Sammanfattningsvis innebär ABVA:s bestämmelser att fastighetsägare behöver vara medvetna om och anpassa sig till de regler och begränsningar som gäller för användning av den allmänna dricksvattenanläggningen.
Avloppsvatten
Krav på avloppsvattnets kvalitet: Fastighetsägare måste säkerställa att avloppsvattnet som släpps ut inte innehåller förbjudna ämnen.
Anmälan vid olyckor: Om det sker ett oavsiktligt utsläpp av förbjudna ämnen måste fastighetsägaren omedelbart anmäla detta till huvudmannen.
Begränsningar och avbrott: Fastighetsägare måste vara beredda på att huvudmannen kan begränsa eller avbryta användningen av avloppsanläggningen för att förebygga skador eller för att utföra reparationer och kontroller.
Dag- och dränvatten: Huvudmannen är inte skyldig att ta emot dag- och dränvatten från fastighet i de fall avledning av sådant kan tillgodoses på bättre sätt. Fastighetsägare måste säkerställa att dag- och dränvatten inte tillförs spillvattenledningar och vice versa, om inte huvudmannen skriftligen medger undantag.
Provtagning och analys: För fastigheter som används för annat än bostadsändamål kan fastighetsägaren behöva bekosta provtagningar och analyser av avloppsvattnet för att säkerställa att det uppfyller gällande krav.
Sammanfattningsvis innebär ABVA:s bestämmelser att fastighetsägare behöver vara noggranna med vad som släpps ut i avloppssystemet, ha beredskap för att hantera avbrott och olyckor.
Relaterade dokument
- Publicerad:
- 25 november, 2024