Hoppa till innehåll

Solpotentialkarta

Med solpotentialkartan kan du se hur solinstrålningen infaller på just ditt tak. Genom detta ser du vilka ytor som passar för en solcellsanläggning. Du kan också räkna ut hur mycket solenergi du kan producera på ett år.

Sol-och-solceller.jpg

Vellinge kommun har ett relativt varmt klimat med många soltimmar. Solceller och solfångare har därför goda förutsättningar att ge energi över större delen av året. Och förutom att en solcellsanläggning är en långsiktigt lönsam investering så minskar du din klimatpåverkan och har möjlighet till mer oberoende energitillförsel.

Ta hjälp av solpotentialkartan

Solpotentialkartan ska ses som ett hjälpmedel som kan ge dig en god indikation på förutsättningarna för egen produktion av solenergi. Det är dock viktigt att alltid känna till de faktiska förhållandena på plats. Kolla upp hur förutsättningarna verkar vara för ditt hus när det gäller att fånga in solenergi:

Besök solpotentialkartan

Solinstrålningen som redovisas i kartan bygger på beräkningar utförda i ArcGIS och verktygen Solar Area Radiation. Beräkningarna har utgått från meteorologiska och geometriska data (insamlade genom laserscanning hösten 2014) och simulerar solinstrålningen på årsbasis med hänsyn taget till skuggeffekter från exempelvis vegetation och byggnader. Eftersom beräkningarna utgår från befintliga skuggeffekter vid insamlingstillfället är det viktigt att komma ihåg att dessa förutsättningar kan ändras.

Varför solpotentialkarta i Vellinge?

Med solpotentialkartan vill kommunen ge dig ett verktyg för att på ett enkelt sätt se vilka förutsättningar du har att producera din egen solenergi.

Solpotentialkartan är en del av Vellinge kommuns energi- och klimatarbete. Ökning av lokal produktion av förnybar energi främjar det övergripande målet att kommunens utsläpp av växthusgaser ska ha minskat med 20 procent från 2010 till 2020.

Om du har synpunkter eller frågor om kartan, skicka gärna dessa till energiradgivning@vellinge.se.

Relaterat innehåll

Energi- och klimatrådgivning

Få hjälp av din kommunala energi- och klimatrådgivare med kostnadsfria och opartiska råd kring energikonsumtion i din fastighet.

Senast uppdaterad:
6 februari 2024 10:07