Hoppa till innehåll

Planera för framtiden

Att bestämma vilket yrke man ska satsa på är svårt. På den här sidan finns bra länkar som kan hjälpa dig att komma fram till vad du ska göra efter gymnasiet. Längst ner finns dokument med information om områdesbehörigheter och meritvärden.

Ta hjälp av studie- och yrkesvägledarna

Studie- och yrkesvägledarna ger stöd och coachning när du planerar din framtid. Syftet med vägledningen är att du ska få hjälp till självhjälp. Det är viktigt att du sätter upp ett tydligt mål för vägledningen. Vad ska den handla om? Vad ska den leda till?

Inspirerande länkar

Arbetsförmedlingens information om olika yrken

SCB:s information om hur behovet av olika yrkesgrupper ser ut

Lön och framtidsutsikter för olika yrken på Allastudier.se

Se hur det gick efter examen på Studera.nu

Tester

Arbetsförmedlingens intressetest ger förslag på yrken utifrån dina intressen. Du kan skapa ett konto på Arbetsförmedlingens hemsida utan att registrera dig som arbetssökande.

Arbetsförmedlingens intressetest

41Q är ett personlighetstest baserat på schweiziske psykiatern Carl Jungs modell för personlighetstyper. Testet innehåller 41 frågor som resulterar i förslag på olika yrken som passar just din personlighetstyp.

Testet 41Q

Den amerikanske psykologen John Holland så kallade matchningsteori ligger till grund för olika tester som kan hjälpa dig att hitta ditt yrke baserat på dina intressen och styrkor. På länkarna nedan hittar du två sådana test.

Fackförbundet Sacos test

Allastudiers test

Hur vill du studera?

Hitta en utbildning som passar dig på Studentum.se

Läs om att studera på folkhögskola

Läs om att studera på yrkeshögskola

Läs om högskolestudier och gör din ansökan

Senast uppdaterad:
30 juni 2022 07:59