Hoppa till innehåll

Utlandsstudier (tillfälliga) - ansökan

Läs igenom riktlinjerna ordentligt och se till att eleven uppfyller kraven för ansökan till utlandsstudier och att ni har samtlig information som ska skickas in i samband med ansökan.

Vellinge kommuns riktlinjer finns som en fil längst ned på sidan.

Detta gäller även elever som går i gymnasiet och vill ansöka om att ta med skolpengen utomlands. Steg 1 gäller inte för dessa elever.

  1. Innan du ansöker

    Alla barn som år folkbokförda i Sverige har skolplikt från den höst då de fyller sex år och börjar i förskoleklassen. Det innebär att barnen ska gå i den skola de är inskrivna vid när det är läsårstider.

    På Skolverkets hemsida går det att läsa:

    "I undantagsfall kan ett barn få fullgöra sin skolplikt på annat sätt än vad som anges i skollagen. Enligt förarbetena kan exempel på sådana undantagsfall vara att barnet får sin undervisning vid en filminspelning eller i en skola som tillhör ett annat lands skolsystem.

    För att ett barn ska få fullgöra skolplikten på annat sätt krävs att

    1. verksamheten framstår som ett fullgott alternativ till den utbildning som annars står barnet till buds enligt skollagen,
    2. behovet av insyn i verksamheten kan tillgodoses, och
    3. att det finns synnerliga skäl, det vill säga mycket starka skäl.

    Kravet på synnerliga skäl innebär att bestämmelsen ska användas mycket restriktivt."

    Skolverkets svenska utlandsskolor finns via:

    Utbildningsguidens hemsida

    Om ansökan avser någon annan skola, kontakta utbildningsavdelningen@vellinge.se redan i planeringsstadiet.

    Skolformer som kan beviljas är svenska utlandsskolor som står under Skolinspektionens tillsyn och distansundervisning hos sådan huvudman som slutit avtal med Skolverket om att få anordna statsbidragsberättigad distansundervisning. Andra skolformer än dessa kan i undantagsfall godkännas om det kan visas att skolan står under Skolinspektionen eller bedriver verksamhet som motsvarar det svenska utbildningssystemet och det går att få insyn i verksamheten.

    Om ansökan avser att fullgöra skolplikten på annat sätt på grund av en utlandsresa, förtydliga vad syftet med resan är och vad det är som gör att resan måste äga rum under de 178 dagar då eleverna har skolplikt.

    Bifoga om möjligt intyg eller annan dokumentation som styrker ert syfte med resan. För att ansökan ska kunna handläggas krävs att samtliga efterfrågade dokument skickas i samband med ansökan. Om ansökan inte är fullständig kommer ansökan att avslås.

    Tänk på att om ni åker utomlands innan ni har fått ett beslut, kommer det att innebära att ert barn har ogiltig frånvaro från skolan.

  2. Dags att ansöka

    När ni fyller i ansökan är det viktigt att ni skriver in efterfrågad information och att ni bifoga dokument som behövs för handläggningen av ärendet.
    Ansökan ska göras minst tre (3) månader före utlandsstudierna påbörjas.

    Ansök här
  3. Personuppgiftsansvarig utbildningsnämnd

    Vellinge kommun behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen. För mer information, gå till sidan Personuppgiftsansvarig utbildningsnämnd. Sidan öppnas i ett nytt fönster.

  4. Vad händer sedan?

    Ärendet behöver signeras av samtliga vårdnadshavare från att ärendet skapades. Signering sker elektroniskt via Vellinge kommuns signeringstjänst Assently. När ansökan är inskickad kommer du/ni att få ett separat mail för att signera genom BankID.

    Efter att ansökan har inkommit behandlas den av handläggare som före beslut kontaktar rektor för bedömning. Beslut meddelas via Mina sidor.

    Dokument och riktlinjer

    Skolplikt och utlandsstudier.pdf (PDF-dokument, 37 kB)

    Reviderade riktlinjer för bidrag till utlandsstudier (PDF-dokument, 98 kB)