Informationshubben
Nu är informationshubben vid prototypvallen på Storevångsvägen i Skanör öppen.
Informationshubben är en del av EU-lifeprojektet och kommer att vara utgångspunkt för föredragningar och besök till skyddsvallsprojektet. För att göra området mer attraktivt och en mötesplats för alla åldrar har en aktivitets- och experimentyta byggts mellan prototypvallen och kommande skyddsvall.
På experimentytan kan alla med barnasinnet kvar prova hur olika flöden och hinder påverkar vägen som vattnet tar via olika stationer. Bergvattnet pumpas upp med handpump.
Vattnet som används samlas in via en ränndal i sten och leds till en behållare, som dessutom är Skanörs första vattenkiosk för bevattning av träd och planteringar på allmän platsmark.
Ett klätternät ger möjlighet att känna på olika höjder med relevans för skyddet. Krönet på skyddsvallen intill informationshubben kommer att vara cirka 1,5 meter över marknivå och 3 meter över havsnivå.
Ett pussel i större format, som färdigbyggt visar skyddets dragning, samt informationstavlor är ännu inte på plats.
I informationshubben ingår och bänkar och bord i trä och det går också att se exempel på hur gabionmur kan se ut. Den gabionmur som ska användas inom ramen för skyddsvallsbygget ska kläs med ängsmatta ovanpå.
Utseendet på de olika stationerna på informationshubben inspirerades till viss del genom en workshop, där åttondeklassare på Tångvallaskolan i Skanör fick ta fram bilder, med hjälp av AI, på aktiviteter som går att relatera till ord som skydd, vall och översvämning med flera.
Projektledare Anders Purcell testar att svämma över kanalen genom att stänga slussen.
Tekniska nämndens ordförande Martin von Gertten (M) använder handkraft för att pumpa upp vattnet.
Projektledare Anders Purcell och tekniska nämndens ordförande Martin von Gertten (M) provar klätternätet. Ovankanten på det högsta nätet är på tre meter.
- Senast uppdaterad:
- 19 juni 2024 15:52