Hoppa till innehåll

Vellinge i effektivitets-topp

Vellinge kommun placerar sig i topp när regeringens Utjämningskommitté jämför kommunernas effektivitet. Vellinge hamnar på plats elva av Sveriges 290 kommuner och bäst i Skåne. Den parlamentariska kommittén har mätt hur kommunerna driver verksamheten i relation till kostnaderna. Vellinge kommun utför det kommunala uppdraget enligt detta sätt att mäta 13,1 procent bättre än snittet.

Målet är att framtidssäkra välfärdsuppdraget utifrån tillgängliga resurser och därmed möta framtidens behov med en modern och effektiv verksamhet. Arbetet tar ett brett grepp över olika delar av välfärdsuppdraget såsom ekonomi, lokalförsörjning, kompetensförsörjning, digitalisering, verksamhetsutveckling avseende innehåll, arbetsmetoder och organisering.

Inom Framtidssäkrad Välfärd genomförs en lång rad åtgärder och effektiviseringar genom framför allt digitalisering och automatisering.

Vellinge kommun har genom ett målinriktat arbete lyckats spara in tusentals arbetstimmar varje år genom effektiva e-tjänster och automatiserade processer.

- Redan år 2019 tog vi ett politiskt beslut om att satsa på att framtidssäkra vår välfärd. Vi har en utmanande befolkningsstruktur. Det blir färre och färre som ska ta hand om fler och fler. Samtidigt så ser vi hur vi behöver hushålla ännu mer med resurserna. Vi måste bli mer effektiva och det lyckas vi med – år efter år i Vellinge. Det är med andra ord inte rimligt att effektiviseringarna riskerar att gå förlorade i ett nytt nationellt förslag till kommunalt utjämningssystem, säger Carina Wutzler kommunstyrelsens ordförande.

- Det är viktigt att alla kommuner i Sverige har en drivkraft att effektivisera och ansvarsfullt hushålla med skattemedel. Vellinge kommun har under en längre tid systematiskt arbetat med effektivisering och automatisering, vilket Utjämningskommittén visar. Arbetet har medfört att Vellinge kommun är bland de effektivaste i Sverige, säger Marcus Willman kommundirektör.

Kommunhuset - till nyhet.jpg

Publicerad:
29 augusti, 2024