Hoppa till innehåll

Nu är stränderna rena från tång

Har ni sett hur rena våra stränder är från tång? Under våren har tångrensning gjorts på kommunens stränder för att skapa trevligare badplatser för badsugna invånare och besökare! Det är ett gediget arbete som görs och det beräknas tas bort mellan 1000 och 2000 kubikmeter tång.

Mellan april och maj varje år städas kommunens publika badplatser och den tång som kommit upp på land flyttas till strandnära platser där allmänheten inte befinner sig. Det är mellan 1000 och 2000 kubikmeter tång som tas bort varje år från stränderna i kommunen och arbetet görs i syfte att hålla stränderna attraktiva för badsugna invånare och besökare.

Under sommarmånaderna kommunens upphandlade entreprenör, Söderlindh Entreprenad, tillsyn på stränderna varje morgon för att se om de behöver städas. Vid Falsterbokanalen ansvarar Sjöfartsverket för städning och bortforsling av tång under våren och under sommaren är kommunen ansvarig.

Tång_1.JPG

Vid sommarsäsongens slut läggs den borttagna tången tillbaka vid vattenbrynet på stränderna. Att lägga tillbaka tången där den hämtats är ett beslut som kommunen har tagit. Anledningen är för att det ännu inte finns en tillräckligt bra och kostnadseffektiv metod för återvinning av tången. Det är däremot ett långsiktigt projekt som kommunen vill arbeta fram.

Publicerad:
9 juni, 2023