Hoppa till innehåll

Feriepraktik

Är du född mellan 2005 och 2008 och vill tjäna lite extra pengar under sommaren samtidigt som du får arbetslivserfarenhet? Då kan du ansöka om en feriepraktikplats hos kommunen.

Feriepraktik kallas ibland för kommunalt sommarjobb. Det innebär att du som är född mellan angivna årtal får möjlighet att jobba inom en kommunalt relaterad verksamhet. Du utför enklare arbetsuppgifter under ledning av en handledare, och får betalt för ditt arbete.
Det finns praktikplatser inom bland annat naturvård, äldreomsorg, barnomsorg, musik/sång, kök, bibliotek, vaktmästeri, städ, trädgårdsarbete, entreprenörskap samt bevakning av kommunens stränder (strandvakt).

Om du vill jobba som strandvakt gäller speciella antagningskrav. Platserna inom sommarorkestern förutsätter att du kan spela ett instrument, sjunga eller ha kunskap inom ljudteknik. För övriga platser gäller samma förutsättningar. Blir du erbjuden en plats är det viktigt att du är beredd på att utföra olika sorters arbetssysslor.

Ansökan till feriepraktik 2024 är stängd för denna gången.

Vi kommer att skicka ut ett meddelande till alla som har sökt och inte fått plats.

Frågor och svar

Vem kan söka feriepraktikplats i Vellinge kommun?

Du som är född mellan 2005 och 2008, är folkbokförd i Vellinge kommun och har ett fullständigt personnummer.

Hur söker jag en feriepraktikplats?

Du söker via Matchanu.se. Ansökan är öppen mellan 1-31 mars. Blir du erbjuden en plats är det mycket viktigt att du loggar in och tackar ja till platsen senast den datum som är angiven.

Vem får feriepraktikplats?

Platserna kommer främst att lottas ut bland de som ansöker om feriepraktikplats. De som hade en praktikplats under 2023 kommer ej att vara med i lottningen. Det finns även platser som prioriteras för dig som har särskilda behov.

Söker du till strandvakt finns det speciella antagningsregler och det sker ingen lottning. Till sommarorkesterns platser sker ej heller någon lottning.

Vänligen notera att de som jobbar i period 3 kan jobba in timmar under de två första veckorna om skolan börjar i den tredje veckan. Dock så kan man jobba max 8 timmar per dag. Det är arbetsplatsen som bestämmer om du kan jobba in timmar. Prata med din arbetsplats för att få veta vad som gäller för just dig.

Vad gäller för feriepraktik som strandvakt?

Perioderna för strandvakt skiljer sig från övriga praktikplatser. Se information om perioder längre ner.
För att kunna ha feriepraktik som strandvakt behöver du göra ett simtest. Du behöver kunna simma 300 meter under 8 minuter (ryggsim är ej tillåtet). Du behöver också genomgå en utbildning på totalt 30 timmar och få godkänt på alla moment. Steg 1 i utbildningen görs från hemmet via dator, mobiltelefon eller surfplatta. Steg 2 i utbildningen äger rum i vecka 25 (måndag, tisdag, onsdag, torsdag, söndag).
För att kunna ha feriepraktik som strandvakt behöver du ha fyllt 16 år innan utbildningen startar.

Har du något annat lönearbete under din feriepraktikperiod?

Tänk då på att det finns regler om hur många timmar du får jobba utan uppehåll. Informera din arbetsplats om du har ett annat arbete.

Du som är yngre än 16 år ska minst ha 14 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod (dygnsvila).

Du som är äldre än 16 år ska minst ha 12 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod (dygnsvila).

Mer information finns på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Får jag själv välja på vilken arbetsplats jag ska göra min praktik?

I ansökningsformuläret finns möjlighet att komma med önskemål under vilken period du vill arbeta och inom vilket området. Så långt det är möjligt försöker vi ta hänsyn till dina önskemål men du kan inte själv välja.
Blir du erbjuden en plats inom ett visst område, t.ex. barnomsorg, är det viktigt att du är flexibel och beredd på att utföra andra arbetsuppgifter under perioden.

Vilka tidsperioder kan jag ansöka om?

För platser inom äldreomsorg, barnomsorg, kök, bibliotek, musik/sång och vaktmästeri/städ/trädgårdsarbete gäller följande perioder:
Period 1: Vecka 25-27
Period 2: Vecka 28-30
Period 3: Vecka 31-33
För feriepraktik som strandvakt gäller följande perioder:
Period 1: Vecka 26-28
Period 2: Vecka 28-30
Period 3: Vecka 29-31
Period 4: Vecka 31-33
Sommarorkestern har sin verksamhet förlagd till vecka 25-27.

Får jag jobba mer än en period?

Nej. Anledningen är att vi vill att så många som möjligt ska få chansen till en feriepraktikplats.

Vilka är arbetstiderna?

Under tre veckor jobbar du sex timmar per dag, högst 90 timmar totalt. En arbetsdag består av sex timmars arbete och 30 minuters obetald lunchrast.

Arbetstiderna kan variera. Du kontaktar arbetsplatsen så fort du fått hem ditt antagningsbrev för att få mera information om arbetsuppgifter och tider. Viktigt att du gör detta senast den 1 juni.

Om du missar någon dag, exempelvis på grund av sjukdom, har du i vissa fall möjlighet att jobba in dessa timmar. Du kan då förlänga vissa arbetsdagar upp till åtta timmar. Detta gäller även er som arbetar vecka 25 när midsommarafton infaller och feriepraktikanterna är lediga på fredagen.
Vänligen notera att de som jobbar i period 3 vid behov kan jobba in timmar under de två första veckorna om skolan börjar i den tredje veckan. Dock så kan man jobba max 8 timmar per dag.

Vänligen notera att det är arbetsplatsen som bestämmer om du kan jobba in timmar. Prata med din arbetsplats för att få veta vad som gäller för just dig.

Hur mycket får jag i lön?

Lönen är 70 kronor per timme inklusive semesterersättning. För dig som fyller 19 år 2024 är lönen 90 kr per timme inklusive semesterersättning.

När och hur betalas lönen ut?

Din lön betalas som regel ut månaden efter du arbetat. Om du till exempel arbetar i juni får du din lön den 27 juli. Det är din arbetsplats (ansvarig handledare) som registrerar närvaro.

Det är viktigt att du registrerar ditt konto för löneutbetalning hos Swedbank. Är du över 18 år och har bank-id kan du göra detta själv. Är du under 18 år behöver du besöka ett Swedbank kontor med målsman.

Kontoregister - anmäl konto - swedbank.se

Har jag rätt till sjukersättning?

Nej, någon sjukersättning utgår inte. I samråd med arbetsplatsen kan du ha möjlighet att få jobba in vissa timmar.

Måste jag betala skatt?

Om du tjänar mindre än 22 208 kronor under hela året (2024) behöver du inte betala skatt för din inkomst. Du kan välja att lämna in blanketten ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag. Kontakta Skatteverket för mera information.

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag - skatteverket.se

Blanketten skickar du till:
Serkon
Löneavdelningen
Malmövägen 28
235 36 Vellinge

När får jag veta om jag fått feriepraktikplats?

Du som har fått en plats kommer preliminärt att få ett meddelande under april-maj. Du som har fått en plats behöver bekräfta att du vill ha den genom att logga in på Mina sidor i matchanu.se och tacka ja senast på angivet datum. Önskar du inte platsen loggar du in och tackar nej.

Kan jag sätta upp mig på en reservlista för att få en plats om någon tackar nej?

Om någon tackar nej till sin feriepraktikplats lottar vi fram en ny ungdom som erbjuds platsen.

Kan jag byta feriepraktikplats om jag inte blir nöjd med jobbet jag fått?

Vi gör vårt bästa för att du ska få en plats som du är nöjd med men du kan inte byta plats. Det är viktigt att du tackar jag till din plats så snabbt som möjligt.

Måste jag begära ett utdrag ur belastningsregistret?

Regeln är att om du får en plats inom skola, vård, barn- eller äldreomsorg behöver du begära utdrag ur belastningsregistret. Detta är ett krav för att du ska kunna börja arbeta. Blanketter hittar du på polisens hemsida (se länk nedan). Att beställa registret är kostnadsfritt. Det utdrag du ska beställa heter “Utdrag för arbete inom skola eller förskola”.
När du fått utdraget från Polismyndigheten skickar du det till Arbetscentrum tillsammans med övriga dokument. Vill du inte skicka det till oss kan du komma och visa det för oss. Kontakta oss då via e-post innan. Notera att det tar cirka två veckor att få utdraget.

Belastningsregistret - begär utdrag - polisen.se

Till dig som blir erbjuden en plats

De som blir erbjudna en plats kommer att få ett erbjudande via mejl. Det är viktigt att du loggar in på Mina sidor och bekräftar/tackar ja senast den angivna datumen. Önskar du inte den plats du blivit erbjuden tackar du nej.
Sedan kommer ett bekräftelse/informationsmejl med praktisk information.
Ta kontakt med din arbetsplats för att få mera information om arbetstider, arbetsuppgifter och andra praktiska saker. Viktigt att du gör detta senast den 1 juni.
För att du ska kunna börja arbeta behöver du skriva under anställningsavtalet som skickas med post till dig. Skriv under båda exemplaren, ett skickar du tillbaka till oss på Arbete och Etablering med adress:
Vellinge kommun,
Arbete- och Etablering utförare
235 81 Vellinge

och ett behåller du själv. Är du under 18 år behöver även målsman skriva under anställningsavtalen.
Vi kommer också att skicka hem en risk- och säkerhetsanalys till dig med post. Denna kan du skriva under själv. Dokumentet skickas precis som anställningsavtalet till Arbete- och Etablering:
Vellinge kommun,
Arbete- och Etablering utförare
235 81 Vellinge

Om du har en plats inom vård, skola, äldre- eller barnomsorg ska du uppvisa utdrag från polisens belastningsregister. I ditt erbjudande via mejl framgår det om du behöver lämna in utdrag. Det utdrag du ska beställa heter ”Utdrag för arbete inom skola eller förskola”. Önskar du få tillbaka det vänligen skriv ett mejl till oss på feriepraktik@vellinge.se. Vill du hellre visa det för oss kontakta oss via mejl.
Om du tjänar mindre än 24 238kr under 2024 kan du välja att skicka in blanketten ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag”. Gör du det dras ingen skatt på din lön. Läs mer på skatteverket.se.

Vad är mer viktigt att tänka på?

Har du behov som innebär att arbetsplatsen behöver anpassa arbetet tar du direkt kontakt med arbetsplatsen och diskuterar detta. Det är också bra om du kontaktar oss på feriepraktik@vellinge.se.

Var vänder jag mig om jag har fler frågor?

Under perioder kommer vi att ha mycket att göra. Med fördel når du oss via mejl feriepraktik@vellinge.se

Senast uppdaterad:
5 maj 2023 10:51