Om matbutikerna stänger
Vid elavbrott finns det en risk att affärer inte kan hålla öppet eftersom betalsystemen då inte fungerar. Det kan därför vara bra att alltid se till så att man har ett reservförråd av mat hemma.
Torra livsmedel och helkonserver är bra att ha i reservförrådet eftersom de kan lagras länge. Konserver kan ätas kalla, om du skulle sakna möjlighet att tillaga maten.
På sommaren åker grillen fram hela tiden, men det går även bra att laga mat på den vid strömavbrott. Tänk på att engångsgrillar och kolgrillar inte bör användas inomhus på grund av fara för kolmonoxidförgiftning och brand.
Förslag på livsmedel i reservförrådet
Nedan listas mat som räcker för en person i en vecka.
- Kött- och fiskkonserver, 1000 g
- Grönsakskonserver, 2000 g
- Ris eller pasta, 500 g
- Potatismospulver, 500 g
- Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
- Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
- Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
- Smör, margarin, 500 g
- Soppor (pulver/burk), 500 g
- Torrmjölk, 500 g
- Saft eller juice, ca 3 liter färdig
- Senast uppdaterad:
- 1 februari 2024 13:41