Hoppa till innehåll

Såhär hjälps vi åt att förhindra smittspridning

Regeringen och landets myndigheter är tydliga i sitt budskap – vi har alla ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridningen av Coronaviruset i samhället. Här har vi samlat råd och rekommendationer på vad du bör, kan och får göra.

Jag är frisk, och under 70 år

Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, efter toalettbesök samt när du varit i offentliga miljöer. Tvål och vatten räcker. Har du inte tillgång till två och vatten kan du använda handsprit. Nys och hosta i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.

Ta ansvar när du rör dig ute

Håll avstånd till andra i affärer, på restauranger, i köer, vid busshållplatser och liknande.

Ta ansvar när du umgås med andra

Placera er med avstånd mellan varandra, undvik närkontakt (handskakningar och kramar osv.) vid fysiska möten. Fundera på om ni kan träffas digitalt. Går det så gör det!

Besök inte äldre och sjuka

Besök inte någon som är på sjukhus eller bor på ett särskilt boende eller gruppboende. Undvik att besöka dina nära och kära som är över 70 år, ring eller ha digital kontakt istället.

Hjälp människor över 70 år

Hjälp människor i din närhet som är över 70 år att handla mat och utföra andra ärenden som skulle innebära en smittofara för denna riskgrupp.

Jobba om du är frisk

Men stanna hemma från jobb, skola och förskola om du är sjuk, även vid lindriga symptom på luftvägsinfektion.

Fungerar det på din arbetsplats, så jobba hemifrån. Kollegorna kan du fika digitalt med istället. Och håll dina möten på jobbet så korta som möjligt (stående möten blir med automatik kortare), bjud bara in de som verkligen behöver medverka. Eller ännu hellre, ta digitala möten eller promenadmöten utomhus istället om det fungerar.

Res med försiktighet

Res inte och besök inte evenemang om det inte är helt nödvändigt, undvik särskilt resor till storstäderna.

Träna ansvarsfullt

Fortsätt att träna, men gör det gärna utomhus. Byt om hemma, undvik aktiviteter med närkontakt, dela inte vattenflaskor och torka av eventuell utrustning efter användning.

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer

Håll dig uppdaterad om situationen via myndigheter och kommuner. Var källkritisk och dela enbart bekräftad information från trovärdiga källor.

Vi tipsar om följande trovärdiga källor:
Folkhälsomyndighetens webbplats
Krisinformation.se
Vårdguiden 1177.se

Jag är frisk, och över 70 år

Undvik social samvaro med andra, ring och träffas digitalt istället. Undvik platser med folksamlingar. Men var gärna utomhus, det är stärkande för kropp och själ.

Be om hjälp att handla och göra ärenden. Det finns hjälp att få av lokala handlare och frivilliga krafter. I Vellinge kommun finns initiativet Handlingskraft som hjälper dig som behöver. Läs mer

Jag är sjuk eller har sjukdomssymtom

Stanna hemma

Om du arbetar eller går i skola, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Sjuka barn ska stanna hemma från skola och förskola. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Följ dessa rekommendationer även vid lindriga symtom på luftvägsinfektion.

Undvik kontakt

Undvik all kontakt med andra människor. Det är din skyldighet enligt smittskyddslagen att inte utsätta andra för smittorisk.

Sköt din hygien

Tvätta händerna regelbundet och alltid före måltid, samt efter toalettbesök. Tvål och vatten räcker. Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan kastar direkt i soporna.

Kontakta inte sjukvården i onödan

De flesta som får covid-19 blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på webbplatsen 1177.se.
Du behöver bara ringa 1177 om du känner dig mycket sjuk eller behöver sjukvård. Åk inte till vårdcentral eller sjukhus utan att först ha haft kontakt med vården via telefon.

Publicerad:
27 mars, 2020
Senast uppdaterad:
22 oktober, 2020