Hoppa till innehåll

Information med anledning av coronaviruset

Här kan du ta del av aktuell information om coronapandemin och hur den påverkar kommunens verksamheter. Vellinge kommun utgår från ansvariga myndigheters bedömningar och rekommendationer och följer händelseutvecklingen.

På krisinformation.se hittar du alltid en aktuell sammanställning av de förbud, råd och rekommendationer som gäller just nu med anledning av pandemin. Du hittar även länkar till fördjupad information.

Läs mer om aktuella förbud, råd och rekommendationer på krisinformation.se.

Det finns även mer information på Folkhälsomyndighetens hemsida, där du kan hitta mer information om hur du kan skydda dig själv och andra från smittspridning.

Håll avstånd, var noga med handhygienen och stanna hemma om du har minsta symptom.

Från och med 14 december 2020 gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. De innebär att alla i samhället har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Läs om de skärpta åtgärderna på regeringen.se.

Lägesbild för covid-19 i Skåne på Region Skånes webbplats

Bedrägerier och Covid-19

Just nu utnyttjar bedragare att många vill vaccinera sig mot Covid-19. Bedragarna uppger att de ringer från myndigheter såsom Folkhälsomyndigheten eller din region, och att de vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kommer kräva att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id, detta ska du absolut inte göra. Lägg direkt på luren om du får denna typ av samtal

Tillsyn

Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- eller sportanläggningar, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning/användning av platser för privata sammankomster.

Du kan läsa mer om deras arbete och tillsyn på deras webbsida: Tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen på Länsstyrelsens webbsida

Åtgärder i Vellinge kommuns verksamheter

Medarbetare

För att motverka smittspridning och att säkerställa att vi kan upprätthålla vårt samhällsansvar uppmanas de medarbetare som kan att arbeta hemifrån.

Besök och möten

När du bokar möte med Vellinge kommun ber vi dig att i första hand boka ett digitalt möte eller telefonmöte. Möten bokar du enkelt via självservice här på Vellinge.se, och där väljer du i de flesta fall om mötet ska vara digitalt, via telefon, eller på plats. Behöver du hjälp så kontaktar du Vellinge Direkt.

Skulle du behöva besöka oss förutsätter vi att du är frisk. Har du symptom (även milda) på luftvägsinfektion ber vi dig att avstå från att besöka våra verksamheter.

Fritid och kultur

Badhus

Från och med den 24 november stänger Vanningen och badhuset i Västra Ingelstad för allmänheten.

Baden öppnar från och med den 5 februari upp för föreningsverksamhet för barn och ungdomar födda 2002 eller senare.
Läs mer på badens webbplatser:

Vanningen

Västra Ingelstad

Fritidsgårdar

Fritidsgårdarna öppnar från och med den 5 februari upp för barn och ungdomar födda 2002 eller senare. Begränsning av antalet ungdomar i lokalerna kvarstår.

Biblioteken

Biblioteken är sedan den 25 januari öppna men med begränsade öppettider. Nuvarande öppettider gäller till och med 14 mars.
Från och med den 13 februari har biblioteken även öppet på lördagar mellan klockan 11 och 14.

Läs mer på bibliotekens webbplats:

Biblioteken i Vellinge kommun

Idrottshallar

Idrottshallarna öppnar från och med den 5 februari upp för föreningsverksamhet för barn och ungdomar födda 2002 eller senare.

Kulturskolan Artisten

På grund av rådande omständigheter så har vi fått vidta vissa åtgärder.

Gruppundervisningen anpassas efter ämne och lokal.

Instrumental/solosångsundervisningen fortsätter som vanligt men det finns möjlighet att i samråd med lärare ha lektionen på distans.

Läs mer på kulturskolans webbplats.

Förskola och skola

Vellinge kommuns samtliga kommunala högstadieskolor och Sundsgymnasiet kommer att bedriva distansundervisning under vecka 9. Undantag görs för elever som är i stort behov av närundervisning.

Vecka 10-12 kommer två tredjedelar av högstadieeleverna att ha närundervisning, det vill säga undervisning på plats i skolan. En tredjedel kommer att ha fortsatt distansundervisning.

Under vecka 10-12 kommer en tredjedel av eleverna på Sundsgymnasiet ha närundervisning, det vill säga undervisning på plats i skolan. Två tredjedelar kommer att ha fortsatt distansundervisning. Rekommendationen gäller inte gymnasieskolans introduktionsprogram. Rekommendationen gäller inte heller för praktiska moment som inte kan skjutas upp, genomförandet av nationella prov och andra examinationer som inte går att genomföra på distans.

Rektor på varje skola beslutar vilka grupper/årskurser som ska ha närundervisning respektive distansundervisning. Elever och vårdnadshavare kommer att få mer information i V-klass.

Här har vi samlat frågor och svar som rör förskola och grundskolorna

Skolresor och studiebesök ska skjutas på framtiden.

Sundsgymnasiets webbsida.

Öppna förskolan

Öppna förskolan öppnar sin verksamhet igen från och med måndag den 25 januari. Verksamheten kommer att hållas utomhus.

Omsorgsavdelningen

Vård och omsorgsboenden

Med en ökad andel vaccinerade kan åtgärderna för att hindra smittspridningen av covid-19 inom äldreomsorgen anpassas. Men det är fortfarande oklart i vilken utsträckning en vaccinerad person kan sprida smittan vidare och hur länge vaccinet ger ett skydd mot covid-19. Därför behöver många åtgärder kvarstå, så att ovaccinerade personer fortsätter att skyddas från smitta.

Det är fortsatt viktigt vid besök på vård- och omsorgsboende att:

  • besökare stannar hemma vid symtom på covid-19, även vid mycket lindriga besvär
  • ha god handhygien samt hosta och nysa i armvecket
  • hålla avstånd till andra boende och personal, samt att undvika trängsel i samband med besök
  • följa verksamhetens lokala regler och vid lokala utbrott kan andra rekommendationer gälla.

För information om respektive vård och omsorgsboende, gå in på webbsidan:Vård och omsorgsboende på Vellinge.se

Aktivitetshus i Vellinge kommun

För Vellinge kommuns aktivitetshus gäller fortsatt vissa begränsningar.
Dagverksamheten för äldre ställer om och arbetar i mindre grupper. Man kommer ha fortsatt möjlighet till dagverksamhet men i mindre grupper och eventuellt i mindre utsträckning.

Aktivitetshuset Postgården, Kornet, Almgården och Bäckagården håller fortsatt stängt tillsvidare.

Restaurangerna Postgården, Almgården och Omtankens hus håller stängt för allmänheten tillsvidare.

Här har vi samlat frågor och svar som rör vård och omsorgs verksamheter

Plan- och byggenheten

Drop-in-mottagningarna på bygglovsenheten samt hos ritningsarkivet är tillsvidare stängda.

Relaterade nyheter

23 februari, 2021

Vellinge kommuns högstadie- och gymnasieskolor övergår till distansundervisning med start vecka 9

Med anledning av nya rekommendationer från Smittskydd Skåne kommer Vellinge kommuns högstadieskolor och Sundsgymnasiet att helt övergå till distansundervisningen från och med den 1 mars.
1 december, 2020

Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i hemmet har covid-19

Folkhälsomyndigheten ändrar nu sina rekommendationer för barn i för- och grundskola. Precis som ungdomar i gymnasiet rekommenderas nu alla barn att stanna hemma om någon i hemmet har covid-19.
26 november, 2020

Julhandla lokalt på ett säkert sätt

Det blir en annorlunda julhandel i år. För att minska smittspridningen så uppmanas vi att handla säkert, undvika trängsel och hålla avstånd. Att helt enkelt handla på andra sätt än vad vi är vana vid. Det kan du göra och samtidigt stötta våra lokala företagare.
Bild på 25 bassängen på Vanningen
23 november, 2020

Badhusen stänger för allmänheten från och med 24 november

På grund av den ökade spridningen av covid-19 och förlängningen av de skärpta allmänna råden i Skåne så stänger Vanningen och badhuset i Västra Ingelstad nu för allmänheten. Beslutet gäller till och med den 10 januari.
19 november, 2020

Trygghetsvandringen 24 november inställd

Den planerade trygghetsvandringen den 24 november skjuts upp med anledning av folkhälsomyndighetens skärpta restriktioner. Vi ställer inte in- vi ställer om- välkommen på en digital trygghetsvandring!
20 oktober, 2020

Fortsätt hålla avstånd

Här har du möjlighet att ladda ner och själv skriva ut våra affischer med budskapet Tack för att du håller avstånd.
Bilden visar en äldre person som går med rullator i en korridor på ett omsorgsboende.
25 september, 2020

Besöksförbud på vård-och omsorgsboende upphör

Regeringen meddelade den 15 september att besöksförbuden på vård- och omsorgsboenden upphör efter den 30 september. Det betyder att det tidigare besöksförbudet som trädde i kraft den 1 april 2020 inte längre gäller.
17 augusti, 2020

Sundsgymnasiet öppnar för undervisning på plats

Höstterminen på Sundsgymnasiet började förra veckan och alla elever och studerande kommer att undervisas på plats. Det är fortsatt mycket viktigt att alla, såväl elever som personal, stannar hemma vid minsta symptom.
30 april, 2020

Biblioteken erbjuder utökad service till och med 31 juli

Längtar du efter att läsa men har svårt att ta dig till biblioteket? Är du 70 år eller över, eller tillhör någon riskgrupp för covid-19, kan du få medier levererade hem till dörren. Det är ett exempel på den utökade service som våra folkbibliotek just nu erbjuder.
7 april, 2020

Drop in stängt till bygglovsenheten och till ritningsarkivet

Under rådande omständigheter har vi ingen drop-in tid till bygglovsenheten eller till ritningsarkivet.
23 mars, 2020

Vellinge kommun vidtar åtgärder för att underlätta för företag under pandemin COVID-19

Coronaviruset drabbar hela samhället och det lanseras nu en rad krispaket och åtgärder såväl nationellt som regionalt för att stimulera ekonomin. Även lokalt i Vellinge kommun vidtas åtgärder för att underlätta för företagen.
Publicerad:
7 april, 2020
Senast uppdaterad:
19 november, 2020