Vellinge kommun är fortsatt en trygg och säker kommun
Vellinge kommun är fortsatt en trygg och säker kommun att bo och leva i. Det visar Sveriges Kommuner och Regioners, SKR, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rapport Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2023. Visa indikatorer
Indikatorerna visar att Vellinge kommun har blivit både säkrare och tryggare på några punkter medan andra är oförändrade sedan förra årets mätning. Nedan presenteras siffrorna för Vellinge kommun. Samtliga indikatorer är per 1 000 invånare om inte annat anges.
De anmälda våldsbrotten och anmälda stöld- och tillgreppsbrott har minskat sedan förra mätningen. Våldsbrotten hamnar på 3,1 invånare medan anmälda stöld- och tillgreppsbrott ligger på 20,1 invånare. För hela Sverige är siffrorna 9,7 invånare och 35,7 invånare.
Indikatorer som är oförändrade sedan förra årets mätning är Antal sjukhusvårdade, inskrivna på sjukhus minst ett dygn, till följd av oavsiktliga skador (olyckor), utvecklade bränder i byggnader och anmälda brott om skadegörelse. Antalet sjukhusvårdade invånare som varit inskriven på sjukhus i minst ett dygn till följd av en olycka är 7,9 personer. För hela landet är det 9,1 personer. Även utvecklade bränder i byggnader ligger strax under indikatorn för hela landet, 0,32 jämfört med 0,40. För de anmälda brotten om skadegörelse ligger Vellinge på 9,5 medan hela landet har en indikator på 21,0.
- Trygghets- och säkerhetsarbetet står högt på agendan i Vellinge kommun. Det är glädjande att de indikatorer som mäts visar på att det är tryggt och säkert att bo och leva i Vellinge kommun. Denna mätning kompletterar andra mätningar och statistik på området och ger oss ett bra underlag för hur vi kan förbättra oss ytterligare, säger Carina Wutzler kommunstyrelsens ordförande.
Inom dessa indikatorer hamnar Vellinge kommun på en tredje plats för hela landet. Det är en oförändrad placering gentemot förra årets mätning.
Handläggnings- och responstid för räddningstjänst och ambulans
Handläggningstid för räddningstjänst, alltså den tid det tar från att en operatör motar ett samtal till första utlarmning ligger på 2,3 minuter i både Vellinge kommun och för hela landet. Responstiden, den tid det tar från första anropet till att första resurs är på plats är 8,4 minuter i Vellinge kommun och 11,4 minuter för hela landet.
Handläggningstiden för ambulansen hamnar på 4,5 minuter för invånarna i Vellinge kommun medan siffran är på 4,3 minuter i hela landet. Från första anrop till att den första resursen är på plats är 19,8 minuter medan det ligger på 15,3 minuter i hela landet.
Siffrorna är hämtade från SOS alarm
Samhällets kostnader för olyckor totalt per invånare i kronor
I Vellinge kommun är kostnaden för olyckor totalt per invånare i kronor 5 600 kronor. För hela landet är det 7 500 kronor. De kostnader som redovisas är sådana kostnader som uppstår till följd av olyckor i alla delar av samhället och innefattar drunkning, bränder, trafikolyckor, fallolyckor.
Varje år sammanställer Sveriges Kommuner och Regioner och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap indikatorer för arbetet med trygghet och säkerhet i landets kommuner i en öppen jämförelse.
- Publicerad:
- 7 mars, 2024