Hoppa till innehåll

Vandringsleder och strövområden

Genom att cykla och vandra upplever man mer! Det absolut bästa sättet att utforska Vellinge och Söderslätt är på cykeln eller med bekväma vandrarskor.

Vandring

Det finns väl utvecklade vandringsleder i kommunen genom projekten Östersjöleden och Skåneleden. Kartor i pdf-format över cykel- och vandringsleder kan du ladda ner kostnadsfritt på Skåneledens webbplats. Öresundsleden går genom Höllviken, Ljunghusen, Skanör och Falsterbo. På Skåneledens webbplats hittar du även mer info om de olika etapperna längst med vandringsleden.

Det finns såväl områden för nybörjaren som för den mer erfarne att upptäcka. Nedan har vi listat tips på 3 vandringsområden och naturskatter som erbjuder något utöver det vanliga.

Arriesjön-Risebjär

Arriesjön-Risebjär är en vacker oas på den skånska slätten. Här finns flera markerade leder att välja mellan varav flera är tillgänglighetsanpassade. Reservatet består även av den höga kullen Risebjär, som erbjuder en vacker vy. Utöver att vandra och skåda fåglar kan man även rida, fiska, cykla, bada och grilla vid Arriesjön. Hitta lugnet och njut av att “bara få vara”.

Hitta hit: Arriesjön ligger en dryg mil från Malmö. Från väg 101 följ skyltning mot Törringe. Vill du till norra parkeringen, sväng direkt vänster mot Törringe. Sväng sedan höger mot Arriesjön för att komma till parkeringen. För parkering vid badplatsen följ istället vägen rakt fram mot Bröddarp. Sväng sedan vänster mot Arriesjön.

Foteviksområdet

Foteviksområdet är ett naturreservat som breder ut sig från Klagshamns udde i norr till Lilla Hammars näs i söder. Området hänger även samman med reservaten utmed Falsterbohalvön. Här möts himmel och hav, vid flacka strandmarker. Falsterbohalvön, Öresundsbron och Danmark utgör en fin fond på avstånd att vila blicken på. I över tusen år har markerna använts som betesmarker. Under hösten är Foteviken tillsammans med Falsterbonäset ett av Sveriges fågelrikaste områden. Det finns inga markerade leder i Foteviksområdet, men det finns stigar att följa. Strosa runt och hänförs av lugnet och horisonten.

Hitta hit: Foteviksområdet sträcker sig längs med kusten, från Klagshamns udde till Höllviken. Parkeringsplatser finns på Lilla Hammars näs och vid Eskilstorps ängar.

Flommen naturreservat

En del av Skåneledens sträcka går genom Flommen naturreservat. Naturen längs med Falsterbohalvöns kust och i Flommen är unik. Landskapet är ständigt föränderligt, i och med att vind och vågor skapar nya revlar, havsvikar och laguner. I området finns det flera små stigar, och det är även möjligt att promenera längs stranden - ifall du vill ge dig ut på en kortare tur.

Felanmälan

Om något är fel på leden eller om du har andra synpunkter kan du kontakta Vellinge Direkt.

Strövområde och motionsslingor

I kommunen har vi även ett strövområde. Stiftelsen Skånska Landskap har mer inforamtion om strövområdet Arriesjön.Länk till Stiftelsen Skånska Landskap där du får mer infromation om strövområdet Arriesjön.

I Vellinge finns tre motionsslingor längs med befintliga vägar. Slingorna passerar också ett utegym.

Cykling

Varför inte ta en cykeltur?
Ladda ner Vellinge kommuns cykelkarta.

Vellinge cykelkarta 2024 (PDF-dokument, 4,9 MB)

Senast uppdaterad:
1 februari 2024 14:10