Hoppa till innehåll

Kultur för barn och unga

I Vellinge kommun får alla elever från förskoleklass till årskurs 9 samt förskolans fyraåringar en kulturupplevelse av professionella aktörer. Satsningen består av olika delar såsom den kommunala Kulturgarantin, statligt finansierade Skapande skola, regionala teatersubventioner och Vellinge kulturskola.

Kulturgarantin

Alla barn i åldrarna 4, 6, 9,12 och 15 år får varje höst ta del av en kostnadsfri kulturaktivitet så kallad Kulturgaranti. Fyraåringarna får en kulturupplevelse inom musik, sexåringarna inom teater/dans, åk 3 inom film, åk 6 inom litteratur och åk 9 inom konst. Kulturgarantin omfattar barn både på de kommunala och fristående för- och grundskolorna i kommunen. Urvalet av arrangemang är gjort i samarbete med kulturombud och kultursamordnare. Arrangemangen är gratis och är en garanti för att alla elever i åldersgrupperna ska få en speciell kulturupplevelse med professionella aktörer.

Skapande skola

Vellinge kommun deltar i den statliga satsningen, Skapande skola. Det handlar om att stärka arbetet med kultur i landets grundskolor genom ökad samverkan mellan det professionella kulturlivet och långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Samma satsning görs under tre år för åk 1, 4 och 7. Skapande skola ska komplettera det lokala kulturutbudet.

Kultur 58

Vellinge kommun kan ta del av regionala teatersubventioner som fördelas av Riksteatern Skåne. Subventionerna används för elever i åk 5 och 8 ska få uppleva professionell scenkonst, därav namnet Kultur 58. Urvalet sker i samarbete med skolornas kulturombud. Skolorna får betala 50: - per elev samt 50% av transportkostnad.

Kulturskolan besöker åk 2 och Tvåornas Kör

Alla elever i åk 2 får träffa Vellinge kulturskola en gång på hösten och en gång på våren. De får information om verksamheten och får även prova på alla instrument. Det finns även möjlighet för skolorna att delta i Tvåornas kör.

Skolorna erbjuds även andra föreställningar med t ex. Sundsgymnasiets estetiska program, Vellinge musikklass, kulturskolans musikalgrupp Rampljus eller andra tillfälliga gästspel.

I fliken till höger ser ni information om aktuellt program för varje årskurs.

För mer information kontakta Kultursamordnaren för barn och unga, kultursamordnare@vellinge.se

Senast uppdaterad:
3 maj 2023 13:30

500

Någonting gick fel, försök igen senare

Återgå till startsidan: vellinge.se

Om felet kvarstår, kontakta Vellinge Direkt på 040-42 50 00 eller vellinge.kommun@vellinge.se