Hoppa till innehåll

Mat i förskolan

Måltiderna i förskolan ska ge näring och energi, men också förmedla en positiv inställning till mat. På den här sidan kan du läsa om hur Vellinge kommun arbetar med kost för de minsta.

Självservice

Dagens måltider

I Vellinge kommuns förskolor serveras frukost, lunch och mellanmål. Maten lagas oftast på den grundskola som förskolan tillhör. Maten lagas från grunden så långt det är möjligt.

Du kan se din förskolas matsedel på lärplattformen Vklass.

Måltiderna som serveras i förskolan ska vara nyttiga och kompletta. De ska följa de nationella riktlinjer som finns för näringsinnehåll. Du kan läsa mer om vad det här innebär i Vellinge kommuns kostpolicy, som du hittar under ”Relaterade dokument”.

Vellinge kommuns kök använder verktyget Skolmatsverige för att säkerställa att man serverar mat med rätt näringsinnehåll.

Allergier och specialkost

Behöver ditt barn specialkost på grund av allergi, eller av religiösa eller etiska skäl? Då ska du anmäla det via e-tjänsten ”Anmäl allergi och specialkost”. Läkarintyg krävs för allergier för att förskolan ska kunna erbjuda ditt barn säker mat.

Vellinge kommun strävar efter att specialkosten ska vara så lik dagens ordinarie varmrätt som möjligt, men ännu viktigare är att servera ett säkert och näringsrikt alternativ.

Lärande måltider

Maten i förskolan ska ätas i en lugn och inbjudande miljö tillsammans med personalen. Då har personalen möjlighet att förmedla en positiv inställning till mat och måltider.

Måltiden ska inte bara ge kroppen ny energi. När barnen sitter och äter tillsammans med pedagogerna, så får de också veta var maten kommer ifrån. De får lära sig att ta lagom mycket mat och vad maten gör med kroppen. Det ges även tillfälle att prata om färger, konsistenser och olika sorters smaker.

I Vellinge kommuns förskolor får barn från två års ålder vara med i köket när maten tillagas. Många av Vellinge kommuns skolkockar och förskolekockar är utbildade inom måltidspedagogik, som innebär att kockar och pedagoger tillsammans arbetar med mat och måltider, både teoretiskt och praktiskt.

Hållbara måltider

Vellinge kommuns förskolor och skolor strävar efter att minimera den påverkan maten som har på miljön. Det handlar bland annat om att minska matsvinnet och att vara miljömedveten när man köper in råvaror. Du kan läsa mer i kökens miljöpolicy som ligger under ”relaterade dokument”.

Alla kommunala skol- och förskolekök i Vellinge kommun är KRAV-certifierade enligt minst steg 2, vilket innebär att minst 50 procent av maten som köps in ska vara ekologisk. Under 2018 var andelen ekologisk mat 80 procent. Vellinge kommun har flera gånger vunnit Ekomatsligan, där Sveriges kommuner rankas efter hur hög andel av den inköpta maten som är ekologisk.

Vellinge kommuns förskolor och grundskolor får skolmjölksstöd från EU.

Senast uppdaterad:
11 april, 2022