Skolverksamhet
Den som vill starta någon form av skolverksamhet ska anmäla detta till miljö- och byggnadsnämnden senast sex veckor innan verksamheten påbörjas.
Självservice
Skolverksamhet omfattar förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola, gymnasieskola, särskola, specialskola, sameskola, fristående skola, riksinternatskola eller resurscenter.
I dessa miljöer tillbringar barn en stor del av sin uppväxt. Det är därför viktigt att säkerställa att barnens miljö, både inomhus och utomhus, är säker och bra. Barn har till stor del inte möjlighet att själv välja vilken miljö de befinner sig i. Detta ställer höga krav på de miljöer som är en del av barnens vardag.
Anmälan
Anmälan görs via vår e-tjänst ovan. Även övertagande av etablerade verksamheter bör anmälas.
Till anmälan ska bifogas:
- Planritning över lokalerna i lämplig skala. På ritningen ska detta märkas ut:
- rummens användning
- vistelseyta per barn/elev inomhus (exklusive toaletter, skötutrymmen, förråd, kök, personalutrymmen och andra ytor som barnen/eleverna inte har tillgång till),
- typ av ventilation samt var ventilationens friskluftsintag är placerat,
- en redovisning av ventilationsflöden i varje rum, samt hur många personer som ventilationen i respektive utrymme är dimensionerad för,
- placering av toalettutrymmen och skötbord,
- placering av städutrymme och utrymme för tvättmaskin och torkskåp,
- Om ytorna inomhus är mindre än de som rekommenderas bör du som verksamhetsutövare redovisa hur tillräcklig rörelseyta, smittskydd, ljudnivåer, luftkvalitet samt det ökade slitaget kommer att hanteras för att garantera en god inomhusmiljö för barnen.
- En omgivningsplan där det framgår var industrier eller andra verksamheter är placerade som eventuellt kan påverka barnens/eleverna hälsa eller verksamhetens miljö på ett negativt sätt.
- Redovisning av radonförekomst.
- Lösningar för angöring samt transporter till verksamheten.
- Ritning/situationsplan över verksamhetens utemiljö med uträkning av utomhusytans storlek samt vilken kvadratmeteryta som varje skolbarn har tillgång till (ej inräknat parkeringsplatser, soprum, förråd och andra ytor som barnen/eleverna inte har tillgång till).
- Beräknade trafikbullernivåer samt luftkvalitet på skolgården samt eventuella behov av bullerreducerande åtgärder.
- Redovisa barnens/elevernas tillgång till skugga i utemiljön.
- Övergripande skriftliga rutiner för egenkontroll av verksamheten vilket innefattar: ansvarsfördelning, rutiner för hygien och smittskydd, kemikalieförteckning, riskbedömning, städ- och rengöringsrutiner med mera.
Avgift
Vid anmälan tas en avgift ut för handläggning och administration enligt fastställd taxa av kommunfullmäktige. Om du inte anmäler verksamheten kan det leda till en miljösanktionsavgift enligt miljöbalken.
Egenkontroll
Den som driver en verksamhet ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter, framförallt mot smitta. Det innebär att rutiner ska upprättas för kontroll av utrustning, luftflöden, rengöring av redskap, städning av lokaler, tvätt av textilier osv. En förteckning över de kemiska produkter som används, bland andra städkemikalier måste finnas.
Relaterade dokument
- Senast uppdaterad:
- 8 februari 2024 14:17