Vedeldning
Vedeldning i öppen spis, kakelugn och kamin räknas som trivseleldning och är inte till för uppvärmning. Vid förbränning av ved bildas också flera luftföroreningar som är skadliga för människors hälsa och för miljön, därför är det viktigt att elda rätt.
Trivseleldning
Braskaminer, öppna spisar och kakelugnar ska endast användas för så kallad trivseleldning och inte för basuppvärmning. Trivseleldning innebär eldning vid högst två tillfällen per vecka och då som mest fyra timmar per tillfälle enligt rättspraxis.
Hänsyn till grannar
Var och en som eldar är skyldig att se till att eldningen inte stör någon annan. Återkommande klagomål på lukt- och rökolägenheter kan medföra att det ställs krav på den som eldar. Miljöenheten kan ingripa om en störning kan konstateras.
Elda rätt för att minska utsläpp
Småskalig vedeldning bidrar till utsläpp av luftföroreningar som är skadliga för både människors hälsa och för miljön. Eldning som inte utförs på rätt sätt eller med fel bränsle kan ge upphov till stora utsläpp av olika hälsoskadliga ämnen, exempelvis dioxiner och PAH.
Några sätt att minska utsläppen från vedeldning är att se till så att man eldar i en modern utrustning och att se till så att man eldar på ett sätt som gör att utsläppen av skadliga luftföroreningar blir så små som möjligt.
Se till att veden är ordentligt torr. Den ska ha legat på torkning minst 12 månader under tak och helst ett par veckor i uppvärmt utrymme innan den används. Elda med full effekt och stryp inte lufttillförseln. Använd stickor och finhuggen torr ved för att få en snabb upptändning av pannan/eldstaden.
Avfall, behandlat virke (målat, lackat eller tryckimpregnerat) och stora mängder papper och papp får aldrig eldas. Vid pannbyte, välj en miljögodkänd panna med ackumulatortank.
Se Naturvårdsverkets film om hur du eldar rätt och bidrar till en bättre miljö:
Elda rätt och bidra till en bättre miljö - youtube.com
Mer om information vedeldning och råd om hur du kan minska utsläppen genom att elda på rätt sätt hittar du på Naturvårdsverkets hemsida samt under relaterade dokument:
Vedeldning - naturvårdsverket.se
Relaterade dokument
- Senast uppdaterad:
- 19 februari 2025 13:38