Hoppa till innehåll

Skadedjur och ohyra

Om djur och insekter ska betraktas som ohyra eller skadedjur avgörs inte av arten utan av mängden och platsen de uppträder på.

Till ohyra kan räknas mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar, getingar, flugor, kackerlackor med flera. Till skadedjur hör möss, råttor, sorkar, lämlar, kråk- och måsfåglar, vissa duvarter samt vilda djur som uppehåller sig i närheten av våra bostäder såsom rådjur, grävlingar samt förvildade katter.

Skadedjur och ohyra kan skapa problem för de boende i en fastighet genom att angripa livsmedel, textilier eller träslag.

Enligt miljöbalken och jordabalken är det fastighetsägarens ansvar att vidta åtgärder för sanering av ohyra och skadedjur. Jordabalkens kapitel 12 reglerar hyresförhållanden och ansvarsfördelning mellan hyresvärd och hyresgäst. En hyresvärd är skyldig att vidta åtgärder för att utrota ohyra och skadedjur i bostadslägenhet i sin fastighet. Denna skyldighet gäller även om hyresgästen är den som förorsakat förekomst av ohyra. Om hyresgästen inte förorsakat förekomsten av ohyra, kan hen kräva ersättning för kostnader han får för åtgärderna att utrota ohyra.

Information ska finnas i varje fastighet om vilket saneringsföretag som hyresvärden anlitar vid förekomst av skadedjur eller ohyra. Hyresgästen ska kunna kontakta företaget och anmäla behov av sanering utan att behöva gå via hyresvärden.

Åtgärder

Sanering med bekämpningsmedel

Sanering på allmän plats måste göras av ett saneringsföretag. Vid sanering med bekämpningsmedel på tomtmark, gårdar till förskolor eller allmänna lekplatser krävs tillstånd från miljöenheten.

Bekämpningsmedel som används vid sanering av skadedjur ska vara godkända av kemikalieinspektionen.

Relaterat innehåll

Fukt, mögel och ventilation

Tips för hur du minimerar risken för fuktskador och mögel.

Luftkvalitet

Om luftkvaliteten i Vellinge kommun och hur den kontrolleras.

Senast uppdaterad:
2 februari 2024 14:22