Luftkvalitet
Ren luft inom- och utomhus är viktigt för vår hälsa. Generellt är halterna av luftföroreningar låga i kommunen med undantag för områden längs de största trafiklederna.
Luften inomhus
Vi tillbringar vår mesta tid inomhus, och kan där utsättas för hälsorisker kopplade till luften vi andas. Luftkvaliteten i en byggnad beror på hur frisk luften är som kommer in lokalerna och hur effektiv ventilationen är. Den beror också på vilka föroreningar som avges till inomhusluften från själva byggnaden eller från mänskliga aktiviteter. Hur byggnaden underhålls och sköts påverkar också. Det är oftast brister i ventilationen eller problem med fukt och mögel vid besvär med inomhusmiljön.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida
Luften utomhus - övervakning
De flesta luftföroreningar kan påverka människors hälsa negativt. Dålig eller förorenad luft kan göra oss trötta, sjuka och skapa allergiska reaktioner. De luftföroreningar som är mest skadliga är inandningsbara partiklar, ozon och vissa organiska kolväten.
Luftföroreningar bidrar också till miljöproblem som klimatförändringar, försurning, övergödning, nedsmutsning och att ozonskiktet tunnas ut.
De största källorna till luftföroreningar är vägtrafik och uppvärmning. Bilavgaser innehåller partiklar, kvävedioxid och organiska ämnen, och avgaserna bidrar till att marknära ozon bildas. Vissa luftföroreningar, som svaveldioxid och marknära ozon, kan dock transporteras långa avstånd och över nationsgränser.
Skånes Luftvårdsförbund bedriver sedan 1987 övervakning av luftkvaliteten i Skåne. Vellinge kommun har medlemskap i förbundet som därmed övervakar luftkvalitén i kommunen. Målet är bland annat att kartlägga luftmiljön och ta fram underlag för att bedöma miljö- och hälsoeffekter, samt att ge råd i luftvårdsfrågor.
Mer information på Skånes luftvårdsförbunds hemsida
Mer information på Naturvårdsverkets hemsida
Relaterat innehåll
Fukt, mögel och ventilation
Tips för hur du minimerar risken för fuktskador och mögel.
Temperatur och drag
Hur varmt och kallt får det vara? Vad kan du göra åt det? Få svar och tips!
- Senast uppdaterad:
- 2 februari 2024 10:56