Hoppa till innehåll

Fukt, mögel och ventilation

Fukt är en av de största anledningarna till förekomst av mögel, bakterier och kvalster i byggnader. God ventilation kan minska risken för fukt och mögel.

Självservice

Det är vanligt att människor som vistas i fuktiga hus upplever irritation i hud och slemhinnor i luftvägarna och ögonen eller en känsla av andnöd och hosta. Sambanden mellan hälsoeffekter och exponering för mikroorganismer är ännu inte helt klarlagda. Det finns anledning att vara extra försiktig om du lider av allergiska besvär, har allergi i släkten eller har känsliga luftvägar och slemhinnor. Barn kan vara speciellt känsliga.

Minska risken för fuktskador och i förlängningen av angrepp av mögel och andra mikroorganismer genom att se till att ventilationen fungerar genom att hålla ventiler öppna och rengöra dem ofta. Det är också viktigt att förebygga och åtgärda fuktskador som beror på läckage utifrån.

Vid en fuktskada kan du om du äger din egen fastighet, vända dig till en fuktkonsult som kan hjälpa dig med att kartlägga omfattningen och ge goda råd om hur du bör åtgärda skadan. Bor du i en bostads- eller hyresrätt vänder du dig i första hand till styrelsen eller fastighetsägaren.

Ventilation

För att rena luften inomhus så ventilerar vi våra byggnader på olika sätt. I hus med dålig ventilation kan föroreningar bli kvar inomhus, dessutom kan luftfuktigheten bli hög. En bra grundventilation som är anpassad till den verksamhet som finns i huset är viktigt för att innemiljön ska vara bra och sund.

I kök och badrum finns det ventiler och genom dessa ska den gamla luften försvinna bort. Ny luft ska komma in genom ventiler i fönsterbågar, så kallade springventiler, eller genom ventiler i rummen. Köket bör inte ha något friskluftsintag. Det kan försämra ventilationen i hela bostaden.

Hur mycket luft behövs i en bostad?

Enligt råd från Folkhälsomyndigheten behövs en halv rumsomsättning per timme för att människor ska må bra. Det betyder att på två timmar ska luften bytas i lägenheten.

Om man lagar mat eller duschar mycket kan frånluftsflödet behöva ökas. En köksfläkt med olika hastigheter, där luftflödet går att öka, gör att matos snabbare försvinner. En fläkt i badrummet kan snabbare få bort den fuktiga luften efter duschning och förhindra att det bildas mögel på t ex tak och väggar.

Tänk på att:

Relaterat innehåll

Skadedjur och ohyra

Så gör du om du har problem med skadedjur och ohyra.

Temperatur och drag

Hur varmt och kallt får det vara? Vad kan du göra åt det? Få svar och tips!

Senast uppdaterad:
25 april 2019 10:37