Buller
Det är sällan tyst i vår omgivning. Ljud som vi känner oss störda av och som vi helst vill slippa kallas för buller.
Självservice
Vad som uppfattas som buller varierar från person till person. Det kan till exempel vara buller från restauranger, fläktar och trafik. Bullerstörningar kan bland annat resultera i sömn- och koncentrationssvårigheter samt hörselskador som tinnitus.
Buller som kan vara skadligt för människors hälsa och som inte är tillfälligt anses som en olägenhet enligt miljöbalken. Miljöenheten är ansvarig för tillsyn utifrån reglerna i miljöbalken.
- Om du känner dig störd av buller ska du i första hand ta kontakt med den som orsakar ljudet och i andra hand kontakta miljöenheten.
- Om du är störd av tillfälligt oväsen, som till exempel hög musik från grannar, så räknas inte sådant buller som en fråga för miljöenheten, utan som ett fall för polisen.
Riktvärden för buller
Vid tillsyn och klagomålsärenden med mera tillämpar miljöenheten riktvärden för buller, som bygger på nationella vägledningar från Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten samt rättspraxis. Det är alltid verksamhetsutövaren, det vill säga den som ger upphov till buller, som ansvarar för att bullerriktvärden inte överskrids genom sin egenkontroll. Vid mätningar av buller bör dessa utföras enligt vedertagen mätstandard.
Inomhus
Vid bedömning om olägenhet för människors hälsa tillämpas följande riktvärden:
- 30 dBA ekvivalent ljudnivå
- 45 dBA maximal ljudnivå
- 25 dBA ekvivalent nivå för ljud från musikanläggningar/med hörbara tonkomponenter
I vissa fall kan lågfrekvent buller ge upphov till störningar. Vid lågfrekvent buller kan en tersbandsmätning behöva göras.
Utomhus
För industrier och andra verksamheter samt för värmepumpar, restauranger med mera bör följande riktvärden för buller inte överskridas (frifältsvärden):
- Dag (klockan 06-18) - 50 dBA ekvivalent ljudnivå (dvs. medelljudnivå)
- Kväll (klockan 18-22) samt lördag, söndag och helgdag (klockan 06-18) - 45 dBA ekvivalent ljudnivå
- Natt (klockan 22-06) - 40 dBA ekvivalent ljudnivå
Nivåerna ovan avser immissionsvärden vid bostäder, förskolor, skolor och vårdlokaler. De gäller utomhus vid fasad, vid uteplatser och andra ytor för utevistelse i bostadens närhet.
Utöver ovanstående gäller:
- Ljudnivåer högre än 55 dBA bör inte förekomma nattetid, klockan 22-06, annat än vid enstaka tillfällen.
- Vid tydligt hörbara tonkomponenter bör värdena sänkas med 5 dBA.
- I de fall den bullrande verksamheten endast pågår en del av någon av tidsperioderna eller om ljudnivån från verksamheten varierar mycket, bör den ekvivalenta ljudnivån bestämmas för den tid då den bullrande verksamheten pågår.
För buller från väg- och järnvägstrafik regleras riktvärdena för nybyggnation i förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Följande frifältsvärden som ett medelvärde per dygn under ett år bör inte överskridas:
- 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad.
- 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden.
För befintliga vägar och järnvägar bör 65 dBA ekvivalent ljudnivå som frifältsvärde för ett medeldygn inte överskridas vid bostäder.
Relaterade dokument
Relaterat innehåll
Fukt, mögel och ventilation
Tips för hur du minimerar risken för fuktskador och mögel.
Temperatur och drag
Hur varmt och kallt får det vara? Vad kan du göra åt det? Få svar och tips!
- Senast uppdaterad:
- 2 februari 2024 10:45