Buller
Det är sällan tyst i vår omgivning. Ljud som vi känner oss störda av och som vi helst vill slippa kallas för buller.
Självservice
Vad som uppfattas som buller varierar från person till person. Det kan till exempel vara buller från restauranger, fläktar och trafik. Bullerstörningar kan bland annat resultera i sömn- och koncentrationssvårigheter samt hörselskador som tinnitus.
Buller som kan vara skadligt för människors hälsa och som inte är tillfälligt anses som en olägenhet enligt miljöbalken. Om du känner dig störd av buller ska du i första hand ta kontakt med den som orsakar ljudet och i andra hand kontakta miljöenheten.
Om du är störd av tillfälligt oväsen, som till exempel hög musik från grannar, så räknas inte sådant buller som en fråga för miljöenheten, utan som ett fall för polisen.
Riktvärden för buller
Vid tillsyn och klagomålsärenden med mera tillämpar miljöenheten riktvärden för buller, som bygger på nationella vägledningar från Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten samt rättspraxis. Det är alltid verksamhetsutövaren, det vill säga den som ger upphov till buller, som ansvarar för att bullerriktvärden inte överskrids genom sin egenkontroll. Vid mätningar av buller bör dessa utföras enligt vedertagen mätstandard.
Buller i och i anslutning till bostaden
Beroende på var man upplever sig störd av bullret används olika bedömningsgrunder och riktvärden. Riktvärden finns för buller inomhus såväl som utomhus.
Buller inomhus
Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:13) om buller inomhus anger vilka ljudnivåer som inte bör överskridas i en bostad. Dessa är:
- 30 dBA ekvivalent (ljud som hörs hela tiden)
- 45 dBA maximala ljudnivåer (plötsliga ljud)
- 25 dBA hörbara tonkomponenter (musikbuller).
I råden anges även följande riktvärden för samtliga nio lågfrekventa tersband mellan 31,5 och 200 Hz (exempelvis fläktljud).
Störningar från grannar
Störningar från grannar regleras bland annat i
- hyreslagstiftningen
- bostadsrättslagstiftningen
- ordningslagen.
Buller utomhus
Naturvårdsverket har i sin vägledning om industribuller och annat verksamhetsbuller rekommendationer om vilka ljudnivåer som inte bör överskridas vid fasad, uteplatser och andra ytor för utevistelser i bostadens närhet.
Riktvärdena bedöms främst vara tillämpliga vid fläktbuller och annat installationsbuller. De är inte tillämpliga på störningar från musik och sorl från restauranger, konserter eller evenemang.
Riktvärden:
- 40 dBA nattetid klockan 22.00–06.00
- 45 dBA kvällstid klockan 18.00–22.00 och helger klockan 06.00–22.00
- 50 dBA dagtid klockan 06.00–18.00.
Buller från byggarbetsplatser
Naturvårdsverket allmänna råd (2004:15) om buller från byggplatser anger riktvärden för buller från byggarbetsplatser.
Trafikbuller
Om du upplever att du blir störd av trafikbuller vid din bostad ska du i första hand kontakta den som är ansvarig för vägen.
Vellinge kommun är väghållare för vägar i tätorterna, medan Trafikverket är väghållare för allmänna vägar på landsbygden och för en del genomfarts- och infartsleder.
Läs mer om trafikbuller hos Naturvårdsverket
Ljudnivåer i offentliga lokaler
Riktvärden för platser dit barn under 13 års ålder inte har tillträde:
- 100 dB ekvivalent ljud (ljud som hörs hela tiden)
- 115 dB maximala ljudnivåer (plötsliga ljud).
Riktvärden för lokaler och platser dit både barn och vuxna har tillträde:
- 97 dB3 ekvivalent ljud (ljud som hörs hela tiden)
- 110 dB maximala ljudnivåer (plötsliga ljud).
Folkhälsomyndighetens allmänna råd (FoHMFS 2014:15) om höga ljudnivåer anger vilka ljudnivåer som är tillåtna för lokaler och platser, såväl inomhus som utomhus, där hög musik spelas. Till exempel diskotek, konserter och träningslokaler.
Läs mer om buller
Vägledningar om buller i samhället, Naturvårdsverket
Vägledning om buller och höga ljudnivåer, Folkhälsomyndigheten
- Senast uppdaterad:
- 19 februari 2025 09:58