Ordlista för bygglov
Har du funderingar på vad ord som exempelvis byggherre, förhandsbesked, kontrollansvarig, detaljplan, situationsplan eller fackmannamässig ritning betyder? Det får du reda på här.
Anmälan
Ibland kan du behöva göra en anmälan om det inte krävs bygglov för en åtgärd. Exempel på åtgärd som kräver en anmälan är exempelvis attefallshus eller ändring av planlösning.
Byggherre
Byggherre är den som planerar att genomföra eller låta utföra olika byggprojekt som till exempel byggande, rivning eller markarbeten. Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan det kan vara en juridisk person som till exempel ett företag, en bostadsrättsförening eller en kommun.
Byggnadsarea
En byggnadsarea är den yta en byggnad tar upp på marken, inklusive alla utskjutande delar. Där ingår även ytan av exempelvis balkonger, verandatak och carport.
Fackmannamässiga ritningar
Det här är ritningar som är skalenliga, kompletta och entydiga samt redovisade med svarta streck på vitt papper.
Fasadritning
En fasadritning ska visa byggnaden rakt framifrån och husets ytterväggar i alla väderstreck. Ritningen ska visa tak, fönster, dörrar, skorsten, trappor, takkupor, med mera.
Det kallas även fasadritning när man redovisar ett plank eller en murs utseende framifrån och bakifrån.
Förhandsbesked
Detta är ett sätt att ta reda på om en plats är lämplig att bygga på om det saknas en detaljplan.
Grannehörande
I vissa fall ska grannar och andra fastighetsägare få tillfälle att yttra sig. Det görs under en ansökan om lov eller förhandsbesked. Grannar hörs om en åtgärd avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser. Grannar ska även höras om en åtgärd inte är reglerad i bestämmelserna. Utanför detaljplan och områdesbestämmelser ska grannar höras för alla åtgärder utom komplementbyggnader och små tillbyggnader som gäller ett en- eller tvåbostadshus.
Detaljplan
En detaljplan är en karta som visar hur du ska använda mark och vatten för ett område. Den sätter ramarna för till exempel var gator ska ligga, byggnadshöjder, hur byggnader får se ut och användas samt byggrätt som innebär antalet kvadratmeter som du får lov att bebygga på en tomt och var du inte får placera byggnader. Detaljplanen reglerar även rättigheter och skyldigheter mellan markägarna och samhället och markägare emellan.
Kontrollansvarig (KA)
Du kan behöva en kontrollansvarig (KA) som ska säkerställa att kraven uppfylls enligt gällande lagar på ditt byggprojekt. En kontrollansvarig behövs alltid när du bygger ett nytt bostadshus, när du gör en större tillbyggnad och när du gör en byggnad som innehåller vatten och avlopp. Du kan också behöva en kontrollansvarig när du ändrar en byggnad, till exempel om bärande delar eller vatten och avlopp berörs.
En kontrollansvarig hjälper dig att upprätta en kontrollplan, är med på tekniskt samråd och arbetsplatsbesök och ser till att kontrollplanen följs och att nödvändiga kontroller utförs.
Redan när du lämnar in ansökan om bygglov eller gör en anmälan ska det finnas förslag på vem som ska vara kontrollansvarig. Du anlitar själv en KA som ska vara certifierad enligt PBL (plan- och bygglagen). Sök efter kontrollansvarig på certifieringsorgans webbplatser:
RISE (Research Institutes of Sweden AB) - ri.se
Kiwa Certification AB - kiwa.se
Kontrollplan
En kontrollplan innehåller en sammanställning av de kontroller som behöver utföras inom ett projekt för att säkerställa att byggnationen uppfyller samhällets krav enligt plan- och bygglagen. Oftast utformas kontrollplanen som en checklista. Kontrollplan behövs för de flesta lov- och anmälningspliktiga bygg- och rivningsåtgärder.
Planritning
En planritning redovisar hur det ser ut inuti huset. Rumsanvändningen ska skrivas ut och kök, toaletter och möbler kan behövas ritas in.
Rågrannar
Det är ägare till fastighet som direkt gränsar till den fastighet som ett bygglov eller förhandsbeskedet avser, exempelvis grannar som du delar tomtgräns med. Bor du vid en mindre väg räknas ofta också grannar på andra sidan gatan som rågranne. Det kan också handla om människor som bor i fastigheter längre bort, om till exempel deras utsikt påverkas av ditt byggprojekt.
Sektioner
En sektionsritning visar precis som planritningen ett snitt genom byggnaden, men här har byggnaden skurits vertikalt. Sektionsritningen är viktig för att visa rums- och våningshöjder och våningssamband. Den är också viktig för att visa hur fönster placeras i höjdled och vilka kvaliteter rummen i byggnaden ha
Situationsplan
En situationsplan är en tomtkarta som visar din tomt uppifrån.
Startbesked
Du måste se till att få ett startbesked innan du påbörjar en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan. Startbeskedet innehåller en fastställd kontrollplan och eventuella villkor. Det finns också information och upplysningar om eventuella krav som måste uppfyllas för att du sedan ska få ett slutbesked.
Slutbesked
Om du har uppfyllt kravet enligt bygglovet, startbesked och kontrollplan får du ett slutbesked. Det måste du ha innan du får börja ta ditt nya bygge i bruk, till exempel flytta in i ett nybyggt hus. Det kan annars leda till sanktionsavgifter eller att försäkringar inte gäller.
Tekniskt samråd
För större byggprojekt kallas du till ett tekniskt samråd. Det krävs innan du kan få ett startbesked för att bygga. Det tekniska samrådet är ett möte där vi går igenom bland annat hur arbetet ska planeras och organiseras. Vi tittar även på förslaget till kontrollplan och de tekniska handlingar som krävs i ditt projekt.
Översiktsplan
En översiktsplan är ett vägledande dokument som innehåller ställningstaganden för hur kommunen vill att den ska utvecklas. Den består av visioner om framtiden samt mer konkret vägledning om hur marken ska användas; vilka områden som är lämpliga för att bebygga och vilka delar som inte bör byggas i.
- Publicerad:
- 27 december, 2024