Hoppa till innehåll

Utformning och placering av skyltar

Utformning och placering av skyltar

Oavsett om du behöver bygglov, tillstånd eller inte för din skylt, behöver du alltid tänka på utformandet och placeringen av din skylt. Tänk på att en skylt påverkar och påverkas av miljön på den specifika platsen. Den ska därför underordna sig platsens arkitektur och omgivning. Flera skyltar på samma fasad ska till exempel samordnas för en enhetlig helhet. Ska du sätta upp en skylt i en kulturmiljö ska skylten vara extra återhållsam. Belysning av skyltar ska dessutom vara diskret och utformas för att undvika bländning.

Grundläggande riktlinjer inkluderar:

  • Skylten ska anpassas till platsens karaktär och arkitektur.
  • Antalet skyltar ska begränsas för att undvika visuell överbelastning och informationen ska vara tydlig och läsbar utan överflödig text.
  • Trafiksäkerhet och framkomlighet generellt samt för synskadade och rörelsehindrade ska tas hänsyn till, liksom utrymme för snöröjning, sophantering och räddningstjänst samt andra mer eller mindre regelbundna flöden och aktiviteter på platsen.
  • Hänsyn ska även tas till karaktärsområdena och de specifika stadsmiljöprogrammen i översiktsplanen för Vellinge, Skanör och Falsterbo när en skylt tas fram.

Samlad och ordnad placering

En skylt ska placeras omsorgsfullt och vara i samstämmighet med platsens karaktär och eventuella utseende i arkitekturen runtomkring.

Om flera skyltar placeras på samma fasad ska skyltarna samspela med byggnadens uttryck samt samordnas och placeras grupperat.

Skyltning som hänvisar till verksamheter och institutioner bör undvikas förutom i direkt anslutning till byggnaden.

Skyltar som inte längre är aktuella och eller inte har ett särskilt kulturhistoriskt värde ska tas bort.

Fri höjd ovan trottoar och körbana

Fasta föremål som skyltar ska placeras med en fri höjd om minst 2,5 meter över gångytor och cykelbanor. De får inte placeras närmare körbanekant än 1,0 meter.

Över körbanor krävs en fri höjd av 4,6 meter. Gågator och gångfartsområden räknas som körbanor i sin helhet om separata gångbanor saknas.

Uppfällbara markiser och liknande anordningar får sättas upp med en fri höjd om 2,3 meter över gångbana.

Skyltar får inte placeras närmare än 0,6 meter från kanten på en körbana.

Illustration av sikttriangel i gatuhörn.

Trafiksäkerhet vid korsningar och hörn

Vid placering av fristående skyltar ska hänsyn tas till trafiksäkerhet. Skyltar får inte placeras så att vägmärken och trafiksignaler skyms.

  • Vid gathörn - gatukorsning, ska en sikttriangel med 10 meter i vardera riktning hållas fri från visuella hinder högre än 0,8 meter.
  • Vid utfart ska en sikttriangel med 2,5 meter i vardera riktning hållas fri från visuella hinder högre än 0,8 meter.
  • Vid gatukorsning med gång- och cykelväg ska en sikttriangel på 5 meter hållas på gång- och cykelvägen och 7 meter på gatan, i vardera riktning, hållas fri från visuella hinder högre än 0,8 meter.

Relaterat innehåll

Informationsskylt på ett stort torg.

Skyltar i olika områden

Ta reda på vilken typ av tillstånd du behöver och hur du kan utforma skylten beroende på område.

Samling av skyltar på en frilstående ställning framför ett företagshus.

Bygglov, tillstånd och undantag för skyltar

Beroende på var du ska sätta upp din skylt, kan det krävas bygglov och/eller tillstånd. Du kan behöva ansöka om detta från olika instanser. Här får du mer information.

Rött tegelhus med flera skyltar samlade uppe till höger på fasaden.

Utformning och placering av skyltar

Oavsett om du behöver bygglov eller tillstånd eller inget av detta, finns det alltid några saker att tänka på kring placeringen av din skylt.