Hoppa till innehåll

Skyltar och områden

Skyltar och områden

Översiktsbild av torg och byggnader och ett utomhuscafé

Skyltar i centrummiljöer

I centrummiljöer finns ofta många skyltbehov på en begränsad yta. Det ställer krav på en restriktiv och samlad skyltning.

Verksamheter ska ges goda möjligheter att synas samtidigt som man ska tänka på platsens övergripande karaktär.

Korsvirkeshus i ett gathörn en solig dag med blå himmel.

Skyltar i kulturmiljöer

På platser med särskilt värdefull miljö är det extra viktigt att använda ett samlat formspråk som stämmer väl in med stadsbild och landskapsbild.

Skyltens grafiska uttryck, materialval och skala har stor inverkan på miljön.

Vy över rapsfält och en by längre bort en solig dag.

Skyltar i randzoner

I ett samhälles ytterkanter, där bebyggelsen möter landsbygden, förekommer också skyltning. Byggnaderna ligger glesare och gaturummen är inte lika väldefinierade som i centrum.

De allmänna riktlinjerna för skyltning är dock lika viktiga här och med omsorg om skyltars utformande och placering av skyltar blir entrén till samhället eller orten vacker.

Stora industribyggnader och träd.

Skyltar i industri- och verksamhetsområden

I verksamhetsområden förekommer ofta en mer storskalig bebyggelse och här kan det vara befogat med större skyltar. Stora skyltar medför större krav på god gestaltning och samordning.

I första hand ska skyltarna placeras på huvudbyggnadens fasad och i andra hand fristående på tomtmark. Fristående skyltar, pyloner och master för enskilda verksamheter tillåts enbart i undantagsfall och ska då placeras i anslutning till verksamhetens byggnad.

Större samlingsskyltar med flera företagsnamn kan placeras vid infarter till verksamhetsområden och underlätta orienterbarhet inom området. Med samordnad skyltning och gemensamt skyltprogram minskas risken för brokig och svårläst miljö.

Landsväg bredvid stubbåker med rullade halmbalar.

Skyltar på landsbygden

För att sätta upp skyltar utanför detaljplanelagt område krävs i regel länsstyrelsens tillstånd. Trafiksäkerheten ska beaktas, liksom anpassningen till stadsbild eller landskapsbild och till eventuella byggnader där skylten ska placeras.

För att sätta upp en fristående skylt mindre än 50 m från allmän väg krävs tillstånd enligt väglagen. Utanför detaljplanelagt område kan det även finnas krav på tillstånd enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning. Kontakta förvaltningsenheten på Länsstyrelsen för information om vad som gäller i det enskilda fallet.

Relaterat innehåll

Samling av skyltar på en frilstående ställning framför ett företagshus.

Bygglov, tillstånd och undantag för skyltar

Beroende på var du ska sätta upp din skylt, kan det krävas bygglov och/eller tillstånd. Du kan behöva ansöka om detta från olika instanser. Här får du mer information.

På ett svart plank finsn en fasadmålad skylt för Skanörs Fiskrögeri.

Olika typer av skyltar

Skyltar kan utformas på olika sätt beroende på placering och funktion. Se exempel på skyltar och få information om rekommendationer och regler.

Rött tegelhus med flera skyltar samlade uppe till höger på fasaden.

Utformning och placering av skyltar

Oavsett om du behöver bygglov eller tillstånd eller inget av detta, finns det alltid några saker att tänka på kring placeringen av din skylt.