Hoppa till innehåll

Olika typer av skyltar

Olika typer av skyltar

Rund, hög affischpelare i trä vid en busstation.

Affischpelare och anslagstavlor

Affischpelare, anslagstavlor och andra tavlor för utbytbar information från föreningar, klubbar och andra arrangörer som vill sätta upp anslag bör placeras på strategiska platser och noder. En affischpelares arkitektoniska uttryck bör vara väldefinierat och spegla platsens atmosfär.

Röd tygflagga med ordet Öppet, lutar ut från fasad.

Fasadflaggor

I första hand ska fasadflaggor placeras i anslutning till byggnadens entré. Det är viktigt att säkerställa fri höjd över gångbanor och körbanor enligt de lokala ordningsföreskrifterna. (Flaggstänger som är fristående ska huvudsakligen placeras på kvartersmark. Generellt krävs inte bygglov för enstaka flaggstänger/flaggor.)

På ett svart plank finsn en fasadmålad skylt för Skanörs Fiskrögeri.

Fasadmålad skyltning

För målad skyltning krävs att fasaden enkelt ska kunna återställas till sitt ursprungliga skick och uttryck när fasadmålningen inte längre är aktuell.

Skylt som sitter på konsol som sticker utanför fasad.

Flaggskylt

En skylt som placeras vinkelrätt ut från fasaden, oftast på en arm eller konsol. Skyltens storlek och tjocklek påverkar resultatet, liksom konsolens utformning och dess infästning i fasad. Maxbredd och maxhöjd är rekommenderad att vara 1,0 x 0,7 meter.

Vitt hus gröna friliggande bokstäver  där det står Ängavallen gårdsbutik café

Friliggande bokstäver

Placering av skylt med friliggande bokstäver ska ta hänsyn till byggnadens fasad. Storleken ska anpassas så att luft finns runt skyltens yttre konturlinjer. (Antalet infästningshål för skylten kan begränsas med hjälp av ram, skena eller platta i fasadens kulör.)

Skylt på ställning på marken, utanför en byggnad. På skylten står det företagsnamnet Serkon.

Fristående skyltar

Fasta, fristående skyltar på mark ska placeras i nära anslutning till verksamheten de hör samman med. De kan placeras på fastigheten eller med tillstånd från annan markägare. Skyltar som hänvisar till verksamheter utanför dess direkta närområde medges bara i enstaka fall. Fristående skyltar bör dock undvikas i trånga gaturum.

Gula bokstäver på fönster som bildar namnet Lilla kaffekompaniet.

Fönsterskyltning

Skyltning på eller i ett fönster och på glaspartier, där friliggande bokstäver som överensstämmer med byggnadens uttryck, är att föredra. Skyltar som placeras på utsidan av ett fönster kan annars kräva bygglov. Undantaget är verksamhetsnamn och liknande som utförs så att fönstrets genomsiktlighet inte begränsas avsevärt.

En gatupratare-skylt på stenbelagd mark.

Gatupratare och bockskyltar

Lösa skyltar som gatupratare och bockskyltar ska placeras direkt utanför verksamheter under öppettiderna. Gångbanor och ledstråk ska hållas fria för passage (ca 1 meter). Det krävs inget bygglov men däremot polistillstånd enligt lokala ordningsföreskrifterna.

Generellt tillåts en gatupratare per verksamhet och ingång. Modell med runt stativ bör användas med hänsyn till synskadade. Även bockskylt tillåts.

Markis i svart med texten mattor på, i vitt, på en vitputsad byggnad.

Mjuka skyltar

Markiser, banderoller, fasadflaggor och flaggor på flaggstång kräver med några undantag tillfälligt eller permanent bygglov.

Skylt med information och kartbild, på fristående ställning.

Orienteringstavla

En orienteringstavla med karta över kommunen, en ort eller ett specifikt område ska underlätta för människor att hitta. Taktil text på skylten underlättar för synskadade att ta till sig av informationen. Orienteringstavlor med kommuninformation eller liknande kan placeras på allmän plats. Andra orienteringstavlor placeras på kvartersmark.

På skylten får små logotyper och företagsnamn av underordnad betydelse lov att finnas.

Blå plåtskylt med vita bosktäver för bibliotek, på en tegelfasad.

Skivskyltar

Skyltar gjorda av en tunn skiva av exempelvis plåt eller glas, med text och symboler ska ha en storlek som ska anpassas till fasaden. De bör inte vara för stora och täckande. Detta gäller även menyskyltar och liknande, som också ska anpassas till fasadens utformning och detaljer.

Hög skylt med flera skyltar för olika företag i en företagsby.

Skyltmast och skyltpelare

På platser med många aktörer och verksamheter kan högrest skylt på mast eller pelare underlätta samordning av skyltningen på platsen. Denna typ av skylt ska inte placeras på allmän platsmark.

Grönsaker i trälådor utanför affär.

Varuskyltning

Genomtänkt och välutformad varuskyltning berikar stadsmiljön. Skyltningen får inte begränsa framkomligheten och ska vara enkel att ta bort vid stängning. Varor ska placeras i närheten av byggnaden under öppettiden.

Vepa på skyddsställning för byggplats.

Vepor

Vepor är avsedda för tillfälliga budskap, som placeras på fasader eller byggnadsställningar. Dessa är tillåtna i begränsad omfattning, med hänsyn till dominans i stadsmiljön.

Storleken på veporna ska anpassas till byggnad, miljö och platsens karaktär. Placering bör vara på del av fasad utan fönster, dekorationer eller annat för byggnaden speciellt uttryck. Det är av stor vikt att infästningarna är säkra och prydligt utförda.

Skylt som sticker ut från fasad och som har stora friliggande bokstäverna SEB.

Volymbildande skyltar

Skyltar som står ut från fasad och bildar en volym som sticker ut på fasaden, blir lätt ett främmande element i stadsbilden. De riskerar att dominera över byggnaden och medges som regel inte. Använd hellre plana skyltar eller vinkelräta fasadskyltar.

Relaterat innehåll

Samling av skyltar på en frilstående ställning framför ett företagshus.

Bygglov, tillstånd och undantag för skyltar

Beroende på var du ska sätta upp din skylt, kan det krävas bygglov och/eller tillstånd. Du kan behöva ansöka om detta från olika instanser. Här får du mer information.

Rött tegelhus med flera skyltar samlade uppe till höger på fasaden.

Utformning och placering av skyltar

Oavsett om du behöver bygglov eller tillstånd eller inget av detta, finns det alltid några saker att tänka på kring placeringen av din skylt.

Informationsskylt på ett stort torg.

Skyltar i olika områden

Ta reda på vilken typ av tillstånd du behöver och hur du kan utforma skylten beroende på område.