Hoppa till innehåll

Skolrestaurang

Vi serverar god, näringsriktig och säsongsanpassad hemlagad mat. Vi tror att glada magar ger glada barn som orkar mer.

Välkomna till Tångvallas skolrestaurang. Hos oss serveras det cirka 800 portioner mat till våra förskole- och skolbarn varje dag. Våra tre kockar väljer noggrant ut ekologiska, närproducerade råvaror och säkerställer att de är näringsberäknade när de lagar all mat från grunden. Vår andel av ekologiska varor uppnår 80 %.

Bra matvanor och god mat är något vi i köket på Tångvalla arbetar hårt för. Vi sätter vår meny med omsorg och lyssnar aktivt in elevernas önskemål vilket syns framförallt en dag i veckan då vi serverar elevens val. Vi vill uppnå att eleverna ska längta efter att få komma in till matsalen och äta en god lunch av varierad kost som lockar sinnen och väcker nyfikenhet. Vi har en fantastisk möjlighet att på ett positivt och naturligt sätt få med barnen i vårt klimatsmarta tänk. Vi tar vårt arbete på största allvar att vår måltidsverksamhet är av största betydelse för våra barns hälsa. Måltiden ka vara en trevlig upplevelse i en lugn och trygg miljö där vi värnar miljön för en hållbar utveckling.

Vår bas är Livsmedelsverkets riktlinjer "Bra mat i skolan" och vi jobbar för att måltiden skall vara en trevlig upplevelse i en lugn och trygg miljö.

Pedagogiska måltider

All personal på Tångvalla äter pedagogiskt, ett led i att säkerställa våra barn/elevers måltidssituation. Vi tror att vuxennärvaron och att vi äter pedagogiskt vid elevernas bord verkar för goda stunder. De vuxna är förebilder genom att äta all mat som serveras, visa vad en balanserad måltid är och smaka på nya maträtter med positiv inställning. Den pedagogiska måltiden medför även en lugn och trivsam måltidsmiljö och kring matbordet förs då även en naturlig dialog kring maten.

Hållbarhet

På Tångvalla serverar vi 80% ekologisk mat och har uppnått KRAV-certifierade med steg 2. Det betyder att minst 50% av alla varor måste vara KRAV-märkta. KRAV-märkt mat bidrar till hållbarheten i världen från djur och natur till det goda i hälsan hos våra barn och elever. Tillsammans med våra barn och elever arbetar vi aktivt för att minska matsvinnet och dokumenterar dagligen vårt tallrikssvinn i matsalen för våra gäster att följa.

Vi källsorterar, komposterar matavfall och använder endast miljövänliga rengöringsmedel.

Matsäkerhet

I köket arbetar vi från grunden i allt vi gör vilket innebär att vi kan ta steget längre i vår garanti på säker kost. Vi har en utarbetad plan för rutiner för risker, allergier och information kring innehåll samt rutiner för rapportering av tillbud. Vi kräver läkarintyg gällande samtliga allergier för att säkerställa korrekt kost där inget lämnas åt slumpen. Om ditt barn är behov av specialkost är det viktigt att du berättar det för barnets pedagog när barnet börjar förskola/skola så vi i köket nås av informationen.

Vi är en nötfri skola och har ett förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam i våra lokaler. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar.

Valmöjlighet

Varje dag serverar vi:

Möjlighet att påverka

Som elev och vårdnadshavare är ni alltid välkomna med frågor eller synpunkter kring den mat som serveras. På skolan finns matråd där elever, rektor, lärare och kockar samarbetar för att utveckla skolmåltiderna.

Styrdokument

Tångvallas kök har tillsammans med rektor och administrativ chef utvecklat en kost- och miljöpolicy som ni gärna får ta del av.

Publicerad:
29 augusti, 2018
Senast uppdaterad:
9 december, 2019