Hoppa till innehåll

Bakgrund till projektet

I Vellinge investerar vi i vår framtid och byter löpande ut gamla vattenledningar mot nya. För vatten är en förutsättning för ett gott liv. Det tar tid, är kostsamt och vi kommer stöta på störningar under vägen. Här kan du läsa mer om arbetet.

Under en kort period har det uppstått ett flertal vattenläckor i delar av kommunen, vilket påverkat många av våra invånare. Vellinge har inte vattenläckor i större omfattning än någon annan kommun. Men VA-ledningarna börjar åldras och behöver därmed bytas ut och förnyas, precis som Sveriges järnvägar och gator.

I Vellinge har vi cirka 100 mil VA-ledningar, vilket gör det omöjligt att byta ut dem på samma gång. Därför har vi löpande underhåll där vi ersätter och bygger ut vattenledningarna efterhand.

Anledningarna till att vattenläckor sker är flera. Oftast uppstår de i samband med att det sker stora temperaturskillnader och marken hamnar i rörelse. Men det kan också bero på elavbrott i våra pumpstationer eller om vattenförbrukningen ökar kraftigt under en kokrt tid, till exempel en varm sommardag.

Att säkra tillgången till vattenförsörjningen innebär också att VA-ledningarna behöver byggas ut. När vattenanvändningen är hög minskar trycket i ledningarna, vilket kan innebära att du märker av det hemma, till exempel att det inte kommer lika mycket vatten från kranen. Det är alltså inte vattenbrist som är problemet, utan trycket i ledningarna, något som kommer bli bättre med de arbetena vi gör.

Publicerad:
20 maj, 2024