Hoppa till innehåll

Detta ska göras

Med fler invånare i kommunen ökar behovet av ett effektivt och hållbart VA-system - både nu och i framtiden.

Vellinge kommun, har liksom andra kommuner i Sverige ett åldrande ledningsnät som behöver förnyas. Genom att samhällen förtätas förändras också fördelningen mellan grönytor och hårdgjorda ytor. Det innebär mindre växtlighet och mer asfalt och sten - något som leder till att dagvatten har svårare att rinna undan. Fler boende på mindre yta ökar också belastningen på befintliga ledningar. Det finns också fastigheter som idag har felkopplade ledningar där dagvatten belastar spillvattenhanteringen - helt i onödan.

I Vellinge kommun satsar vi mycket på att förnya våra ledningsnät och utöka kapaciteten både när det kommer till dricksvatten, dag- och spillvattenhantering. I bostadsområdet Kronodal är det inget undantag och genom att modernisera ledningar och säkerställa att dag- och spillvatten leds rätt kan vi tillsammans minska belastningen och skapa en mer hållbar lösning som minskar risken för översvämningar. Kommunen har ett lagstadgat ansvar att driva detta arbete, men du som fastighetsägare har också en viktig roll i att se över din fastighets dagvattenhantering.

Detta kommer göras i området:

Vatten:

Dagvatten:

Spillvatten:

När arbetet är klart kommer det läggas en ny toppbeläggning (asfaltering) på samtliga gator i området.

Vad kan en felkoppling innebära för dig och dina grannar?

Spillvattenledningar är dimensionerade utifrån antal hushåll som är anslutna i ett bostadsområde. Om belastningen ökar, vid till exempel större skyfall blir ledningar snabbt överfulla. När en fastighet har felkopplade dagvattenledningar fylls spillvattenledningar med onödigt dagvatten. Det gör att spillvatten från andra fastigheter inte får plats i ledningarna och pressas istället bakåt och upp i den egna fastigheten. Konsekvenserna kan bli översvämmande källarutrymmen som tar lång tid att sanera och återställa. I Vellinge kommun har detta inträffat i ett 30-tal fastigheter under de senaste 3 åren. I Höllviken är det ett 10-tal fastighetsägare som drabbats.

Förr i tiden var felkopplade dagvattenledningar inte ett stort problem men idag, med fler hushåll på mindre yta behöver vi göra om och göra rätt. Genom att du som fastighetsägare tar ditt ansvar och ser till att dina dagvattenledningarna är rätt kopplade säkerställer du inte bara att risken för översvämning minskar för dig själv utan även för dina grannar.

Publicerad:
20 mars, 2025